Å sove ute - hele året

Er du av den typen som tenker at sesongen for å overnatte ute er over med en gang gradestokken kryper under 15 grader? Det er forståelig, men det trenger faktisk ikke være sånn, og du går glipp av mange magiske naturopplevelser hvis du lar kulda stoppe deg fra å sette opp teltet. Her har vi samla noen av våre beste tips til å holde varmen og humøret oppe på tur - hele året. 

For det første: Kle deg i lag på lag. Du blir fort varm når du først begynner å gå, og da kan det være greit å kunne kle av deg et lag, slik at du ikke blir gjennomvåt av svette. Velg gjerne ull, som transporterer fukt godt, men som også varmer selv om det blir litt fuktig. 

God forberedelse er kanskje det viktigste når man skal sove ute, og det trenger ikke være vanskelig eller avansert. Det som er om å gjøre, er rett og slett å pakke riktig, sånn at du ikke blir stående uten liggeunderlag eller fyrstikker når du trenger det. Her er det vi mener er grunnpakka

 • Telt (eller hengekøye, hvis det er det du foretrekker)
 • Sovepose
 • Liggeunderlag - gjerne et som er litt tykt og isolerer godt. Vi elsker disse i 100% norsk ull!
 • Ekstra skift til når man kommer frem. Det er ekstremt viktig å få på seg tørt tøy med en gang man slutter å gå, slik at man ikke blir sittende i vått tøy - det blir fort veldig kaldt. Ull innerst. Ull innerst. Ull innerst. Vi sier det hele tiden, og vi mener det. 
 • Ekstra sokker og hansker. Disse blir fort våte, og vi veit alle hvor kjipt det er å gå rundt med våte sokker når det er kaldt ute. Ikke ideelt. 
 • Ved (hvis du skal tenne bål!)
 • Stormkjøkken (og gass eller rødsprit)
 • Fyrstikker eller lighter (dette er lett å glemme, men skikkelig kjipt å bli sittende uten)
 • Rikelig med mat og drikke. Ta med mer vann enn du tror du trenger!
 • Noe å spise og drikke av og med. Turbestikk, emaljekopp, og så videre. Vi elsker dette settet fra Primus, som har alt du trenger. 
 • Lommelykt/Solcellelampe. En del av pakka når man sover ute på vinteren, er at det blir skikkelig mørkt. En god hodelykt er alltid praktisk, men vi er også store fans av solcellelampene fra Bright. Sunbell og Move Smart gjør også jobben som mobillader, og det kommer godt med når kulda tar knekken på batteriet. 

Når du kommer frem: 

Få på deg tørre klær! Vi har sagt det en gang, vi sier det igjen. Det er alfa omega for å holde varmen utover dagen. 

Går du på ski, sett ski og staver opp i snøen, slik at de ikke forsvinner om det kommer mer snø. 

Hvis snøen har kommet, tramp flatt der teltet skal stå, og gjerne også legg granbar under om det er tilgjengelig - det isolerer ekstra mot den kalde snøen. Granbar-tipset gjelder også når det ikke snør. Når du har slått opp teltet er det lurt å legge ting du vil ha tørt og (relativt) varmt inn i teltet med en gang, slik at det holder seg tørt. 

Når det kommer til bålplassen, så er det lurt å grave ned til bakken før du tenner det, så ikke bålet smelter nedover og kollapser. 

Før du legger deg: 

Gå på do! Kroppen bruker masse energi på å holde seg som kunne blitt brukt til å holde varmen. Det høres trivielt ut, men det gjør en forskjell! 

Prøv også å få mest mulig varme i deg før du legger deg ned i soveposen. Soveposen holder på kroppsvarmen din, så dess varmere du er når du legger deg, dess varmere er du resten av natta. Slå litt floke, gjør noen spensthopp, eller ta en dans. Det er heller ikke en dårlig idé å legge en flaske med varmt vann i soveposen før du kryper nedi - for ekstra varme! Gjerne behold lua på når du legger deg, siden hodet tross alt stikker ut, og en god del varmetap skjer fra hodet. En god og varm lue i ull gjør susen.