Den ultimate hengekøyeguiden

Hvilken hengekøye skal jeg velge?

Det finnes mange ulike typer, og det er ikke alltid så lett å vite hvilken type du burde gå for. Her er et lite innblikk i hengekøyeverden.

Når du har valgt hengekøye og er klar for tur, så har vi resten av pakkelista til turen her.

God tur!

Hennessy Hammock:

Til camperen

Hennessy er den ultimate hengekøya for overnattingstur. Den er vind- og vanntett, og du får alt du trenger i én kompakt pakke. Regnskydd og opphengstau følger med. Myggnettingen er innebygd og former taket på hengekøya. Dette gjør at du sparer både plass og vekt.

Hennessy byr også på et unikt, patentert design. Hengekøya har alltid en diagonal akse som øker lengden du ligger på. Dette lar deg ligge flatere og mer komfortabelt. Utenom dette finnes det flere størrelser og varianter, men enkel inngang er noe som går igjen.

«Classic»-modellen er den letteste å klatre inn og ut av og har åpning med borrelås i bunnen. Denne lukkes automatisk av vekten din når du klyver inn. «Zip»-modellen har glidelås hele veien langs myggnettingen. Dette er svært praktisk siden myggnettingen enkelt kan brettes til siden.

I tillegg til dette får du med en del andre smarte egenskaper:

  • Streng på langs av hengekøyen som gjør at myggnettingen holdes oppe og gir deg rom under taket. Her henger det også en lomme hvor du kan lagre boken eller lommelykta når du hopper til køys.
  • Strikker utenpå langsidene av kan spennes fast i grener eller lyng. Dette åpner opp hengekøya og gjør den bredere og stødigere.
  • Trevennlig opphengstau følger med: flate stropper som sliter minimalt på trærne. 

Ticket to the Moon:

Til den som vil pakke lett

Ticket to the Moon er et supert valg om du hovedsakelig bruker hengekøya til dagsturer. Den er laget av et elastisk fallskjermstoff (silkenylon), et slitesterkt stoff med lav egenvekt. Den er enkel å pakke ned og tar liten plass i sekken.

Ticket to the Moon kommer i et hav av farger og finnes i størrelser som dekker alle behov. Original (dobbel) er den mest populære varianten. Den rommer to personer, men er fortsatt liten og lett å ta med seg på tur. Compact (singel) passer for deg som vil pakke lett. Lightest Hammock (singel) er for deg som er ekstra opptatt av vekt og veier kun 228 gram. Ønsker du integrert myggnett i hengekøyen finner du dette i Pro Hammock

Hvis du er usikker på hva du kommer til å bruke hengekøya til er det fint å starte med Ticket to the Moon. Fordelen her er at du har muligheten til å kjøpe ekstrautstyret separat så du kan bygge på senere ved behov. Med ekstra myggnetting og tarp kan den fint brukes på overnattingstur i skogen.

Meksikansk hengekøye:

Den ultimate avslapning

En meksikansk hengekøye kommer i alle regnbuens farger og skaper god stemning selv i de gråeste omgivelser. Den passer ypperlig på steder hvor den får lov til å henge over tid - for eksempel hagen, balkongen, seilbåten eller stua. Jo større størrelse du velger, jo mer behagelig blir den å ligge i. De aller største rommer faktisk hele familien og tåler vekt helt opp til 400 kilo. Disse er brede nok til at du kan ligge utstrakt på tvers av hengekøya.

Dette gjør at mange skaffer seg en stor variant. Disse veier litt, og er derfor ikke optimale å dra med seg på tur. Derimot er de utrolig komfortable. De er vevet i et bomullsnett som former seg etter kroppen, uansett hvilken bredde du velger. Dessuten kan du ligge rett på hengekøya i shortsen uten å bli klam. Dette er ingen selvfølge om man ligger med bar hud på syntetiske materialer – det kan være en svett affære.

En ting som forlenger levetiden på hengekøya er å huske å ta den inn når den ikke er i bruk, spesielt når det regner. Naturmaterialer er sensitive for sol og fukt, og slites fortere om den konstant henger ute. Hvis du bruker karabinkroker i festepunktene er det lett å klipse hengekøya av og på. Festepunktene er laget av slitesterk nylon.

Hva slags tilbehør trenger jeg?
Noen har behov for alt av tilbehør, andre kun en ting eller tre. Uansett - det kan være greit å ha en oversikt over hva slags ekstrautstyr som finnes til hengekøyer.

Myggnetting
Der det er trær er det gjerne mygg. Om ikke myggnettingen er integrert i hengekøya, kan dette derfor være en lur investering.


Convertible Bugnet 360° er en heldekkende myggnetting fra Ticket to the Moon. Den har glidelåsåpning rundt hele toppen, noe som gjør det enkelt å legge nettingen til side om du vil ha sol eller luft. Denne løsningen gjør det enkelt å klatre inn og ut av hengekøya. Nettet er romslig og passer både store og små hengekøyer.

Tarp
En tarp kommer godt med, uansett vær. Den spennes opp over hengekøya og beskytter deg mot kraftige regnskyll og sterk sol.

Moontarp fra Ticket to the Moon er laget av vanntett, sterk nylon. Den måler 3,5 x 3,5 meter og passer hengekøyer i de fleste størrelser. Med åtte innbindingspunkter er det enkelt å feste tarpen så den dekker det området du ønsker.

Opphengstau/stropper
Mange hengekøyer selges uten opphengstau, men du er helt avhengig av sterkt tau for å få godt feste rundt trær eller andre festepunkt. Det kan være greit med litt lengde på tauene – gjerne 2-3 meter eller mer. Denne lengden gir deg friheten til å henge opp køya mellom trær som står lengre fra hverandre.

Det finnes mange alternativer, men det er en fordel å velge tau som er beregnet for oppheng av hengekøyer. Disse tåler mye vekt, men kommer i små pakker og har gjerne smarte løsninger for enkelt feste. Flate stropper er et skånsomt alternativ – de sliter mindre på trærne. To varianter av opphengstau er Nautical Rope Kit og Moonstraps, begge fra Ticket to the Moon.

Hengekøyehylse
Det finnes en effektiv løsning om du vil beskytte hengekøya når den ikke er i bruk. Løsningen er en hylse du kan tre over hengekøya som vil holde insekter, smuss og UV-stråler ute. Den er også nyttig om du har hastverk og lar deg pakke ned på et blunk.

Varmedekke – ekstra isolasjon
Moonquilt fra Ticket to the Moon kan monteres under hengekøya og gir ekstra isolasjon. Den har justerbare opphengstau og glidelåser i sidene. Dette gjør at den også kan zippes igjen og brukes som sovepose. Brukt som sovepose passer den i temperaturer ned til 5°C.

Brukt som moonquilt fungerer den i temperaturer fra 5°C til 18°C. Ved kaldere netter anbefales liggeunderlag i tillegg.

Liggeunderlag

Bunnen av en hengekøye har ingen form for isolasjon, derfor vil du nesten alltid trenge et liggeunderlag når du sover ute i Norge. Selv i mer tropiske strøk vil du ofte trenge et liggeunderlag for å ikke bli kald på rumpa.

Utmark ullunderlag fra Fredriksens Fabrikk er et godt alternativ. Ull har varmeisolerende egenskaper, og holder på varmen selv når det blir fuktig. Se resten av utvalget vårt her

Sovepose

Sovepose er nødvendig for å holde varmen, både sommer og vinter. Hvilken tykkelse du trenger vil variere ut ifra sesong og klima. Generelt er dun et godt alternativ – det gir mye varme, men veier lite og kan pakkes kompakt. Se utvalget vårt av soveposer her