Den ultimate hengekøyeguiden

Hvilken hengekøye skal jeg velge?

Det finnes mange ulike typer, og det er ikke alltid så lett å vite hvilken type du burde gå for. Her er et lite innblikk i hengekøyeverden. God tur!

Ticket to the Moon:

Til den som vil pakke lett

Ticket to the Moon er et supert valg om du hovedsakelig bruker hengekøya til dagsturer. Den er laget av et elastisk fallskjermstoff (silkenylon), et slitesterkt stoff med lav egenvekt. Den er enkel å pakke ned og tar liten plass i sekken.

Ticket to the Moon kommer i et hav av farger og finnes i størrelser som dekker alle behov. Original (dobbel) er den mest populære varianten. Den rommer to personer, men er fortsatt liten og lett å ta med seg på tur. Compact (singel) passer for deg som vil pakke lett. 

Hvis du er usikker på hva du kommer til å bruke hengekøya til er det fint å starte med Ticket to the Moon. Fordelen her er at du har muligheten til å kjøpe ekstrautstyret separat så du kan bygge på senere ved behov. Med ekstra myggnetting og tarp kan den fint brukes på overnattingstur i skogen.

Meksikansk hengekøye:

Den ultimate avslapning

En meksikansk hengekøye kommer i alle regnbuens farger og skaper god stemning selv i de gråeste omgivelser. Den passer ypperlig på steder hvor den får lov til å henge over tid - for eksempel hagen, balkongen, seilbåten eller stua. Jo større størrelse du velger, jo mer behagelig blir den å ligge i. De aller største rommer faktisk hele familien og tåler vekt helt opp til 400 kilo. Disse er brede nok til at du kan ligge utstrakt på tvers av hengekøya.

Dette gjør at mange skaffer seg en stor variant. Disse veier litt, og er derfor ikke optimale å dra med seg på tur. Derimot er de utrolig komfortable. De er vevet i et bomullsnett som former seg etter kroppen, uansett hvilken bredde du velger. Dessuten kan du ligge rett på hengekøya i shortsen uten å bli klam. Dette er ingen selvfølge om man ligger med bar hud på syntetiske materialer – det kan være en svett affære.

En ting som forlenger levetiden på hengekøya er å huske å ta den inn når den ikke er i bruk, spesielt når det regner. Naturmaterialer er sensitive for sol og fukt, og slites fortere om den konstant henger ute. Hvis du bruker karabinkroker i festepunktene er det lett å klipse hengekøya av og på. Festepunktene er laget av slitesterk nylon.

Hva slags tilbehør trenger jeg?
Noen har behov for alt av tilbehør, andre kun en ting eller tre. Uansett - det kan være greit å ha en oversikt over hva slags ekstrautstyr som finnes til hengekøyer.

Myggnetting
Der det er trær er det gjerne mygg. Om ikke myggnettingen er integrert i hengekøya, kan dette derfor være en lur investering.


Convertible Bugnet 360° er en heldekkende myggnetting fra Ticket to the Moon. Den har glidelåsåpning rundt hele toppen, noe som gjør det enkelt å legge nettingen til side om du vil ha sol eller luft. Denne løsningen gjør det enkelt å klatre inn og ut av hengekøya. Nettet er romslig og passer både store og små hengekøyer.

Tarp
En tarp kommer godt med, uansett vær. Den spennes opp over hengekøya og beskytter deg mot kraftige regnskyll og sterk sol.

Moontarp fra Ticket to the Moon er laget av vanntett, sterk nylon. Den måler 3,5 x 3,5 meter og passer hengekøyer i de fleste størrelser. Med åtte innbindingspunkter er det enkelt å feste tarpen så den dekker det området du ønsker.

Opphengstau/stropper
Mange hengekøyer selges uten opphengstau, men du er helt avhengig av sterkt tau for å få godt feste rundt trær eller andre festepunkt. Det kan være greit med litt lengde på tauene – gjerne 2-3 meter eller mer. Denne lengden gir deg friheten til å henge opp køya mellom trær som står lengre fra hverandre.

Det finnes mange alternativer, men det er en fordel å velge tau som er beregnet for oppheng av hengekøyer. Disse tåler mye vekt, men kommer i små pakker og har gjerne smarte løsninger for enkelt feste. Flate stropper er et skånsomt alternativ – de sliter mindre på trærne. To varianter av opphengstau er Nautical Rope Kit og Moonstraps, begge fra Ticket to the Moon.