Fjellfolk hjelper fjellfolk i Nepal

Ingvill Ytreland driver Nepaltur og organiserer fotturer i Nepal. Hun startet også den veldedige organisasjonen A Better World NGO. Her tar hun deg med til sine favorittplasser i Nepal. Til slutt forteller hun om arbeidet hun gjør med A Better World, og hvordan dagens situasjon har preget arbeidshverdagen til de som jobber som guider og bærere i fjellet.  

På toppen av Kang La (5450 m.o.h.) mellom Nar-Phu og Annapurna rundt. Foto: Ingvill Ytreland

For syv år siden sluttet jeg i jobben min i en bank i Oslo for å ta et friår på loffen i Asia. 

Jeg husker godt det øyeblikket jeg satt på en fortauskafe i Kathmandu og forsto at jeg ikke kunne gå tilbake til mitt gamle liv i Norge. Det ble klart for meg at livet mitt var i endring og aldri ville være som før. Tilstedeværelse blant lokalbefolkningen i Nepal og i Himalaya endret livet mitt og ga det ny retning. 

I dag driver jeg Nepaltur, deler denne erfaringen med andre nordmenn og tar dem med til mine favorittplasser. Jeg kjenner guidene og bærerne jeg jobber sammen med personlig, har truffet deres familier og betrakter dem som mine venner. 

På toppen av Sing La (4000 m o.h) med Ganesh Himal fjellene i bakgrunnen. Foto: Ingvill Ytreland.

Listen med favorittplasser er lang, men her er noen av dem: 

Jeg elsker å dra på tur langt oppe i Himalaya, vandre fra landsby til landsby gjennom de vakre dalene. Turene i Nepal gir næring til kropp og sjel.

Livet er et eventyr på fottur i Himalaya. Foto: Ingvill Ytreland

Mardi Himal er av de nye populære turområdene i Annapurna-regionen. En fottur fra storbyen Pokhara til Mardi Himal og tilbake igjen, kan gjennomføres på 5 – 6 dager. Fra Mardi Himal High Camp har man drømmeutsikt til den kjente fjelltoppen Fishtail og Annapurna fjellkjeden. En tur til Mardi Himal kan kombineres med noen avslappende dager i Pokhara.

Fra Mardi Himal High Camp er utsikten til Annapurna fjellene upåklagelig. Foto: Ingvill Ytreland

Rolwalling dalen er et sted hvor man får gå i fred for de store turistmassene. Man følger breelva opp dalen, passerer en liten landsby eller to, blir invitert inn i et lokalt kloster og  besøker en meditasjonshule. Øverst i dalen, mellom de snøkledde fjellene, ligger Nepals største bresjø, Tscho Rolpa.

Opp gjennom Rolwalingdalen, Nepal. Foto: Ingvill Ytreland.

Min absolutte favoritt er å dra på tur til den lille landsbyen Abigaun, hvor jeg jobber med sosiale prosjekter. Livet går sin gang i pakt med naturen. Her finner jeg en spesiell ro i landsbyens livsrytme.

Hovedstaden Kathmandu myldrer av mennesker uansett hvor du er. Det er et sted man elsker eller hater. Jeg ELSKER Kathmandu. Når jeg ikke er på tur i Himalaya, leier jeg meg et rom i et av forstedene til byen. Der lever jeg som en nepaleser og spiser nasjonalretten dahl baht to ganger om dagen.

Gatelangs i Kathmandu, Nepal. Foto: Ingvill Ytreland.

Livet i Nepal er annerledes og veldig berikende for både kroppen og sjelen. Har du lyst å oppleve det ekte Nepal, å virkelig være til stede i landet og treffe lokalbefolkningen,  inviterer jeg deg med på fottur i Nepal når koronapandemien er under kontroll. På Nepaltur.no finner du informasjon og inspirasjon!

A better world NGO 
Hjertet mitt er blant lokalbefolkningen i Nepal, og  jeg engasjerer meg i flere sosiale prosjekter. I 2015 opprettet jeg A Better World, en veldedig organisasjon jeg driver på dugnad sammen med noen gode venninner. Akkurat nå samler vi inn penger for å hjelpe guider og bærere som jobber i turistnæringen, noen av dem mine kjære venner, og som ikke har hatt inntekt på et og et halvt år.

Covid-19 pandemien har rammet Nepal hardt. Utenfor de store byene mangler alt som trenges til å bekjempe pandemien. For å komme til et testsenter må folk ofte gå i flere dager. De har ikke medisiner, oksygen eller vaksiner. 

Heldigvis er det mange fantastiske mennesker som gjør sitt beste for å hjelpe til. En av dem er samarbeidspartneren min på fotturene jeg organiserer i Nepal, Ram Sapkota. Sammen med den svenske veldedige organisasjonen Tukee Nepal Sweden har Ram opprettet en teststasjon i landsbyen han kommer fra. De har også en mobil helsestasjon som kjører rundt i regionen Dhading og gir ut informasjon, medisiner og behandling. Via Facebook formidler han kontakt mellom mennesker på landsbygda og leger i hovedstaden Kathmandu.

Ram Sapkota og kona hans er gode venner og samarbeidspartnere til A Better World. Foto: Ingvill Ytreland.


Ingvills tskjorter kan du kjøpe her. 100% av inntektene går til NGOen A Better World. 

Ram Sapkota er også samarbeidspartneren til A Better World. Pengene vi samler inn vil støtte hans arbeid, og går direkte til lønn til bærerne og guidene, og til mat, medisiner og vaksiner.  Du kan hjelpe ved å vippse et bidrag til A Better World NGO (#111836).

Nomaden selger også t-skjorter og 100% av salget går rett til A Better World NGO. T-skjortene er laget av Ekadesma - Tales of Nepal. Bak merket står søstrene Anuza Rajbhandri Shestra og Alpaza Rajbhandri, som jeg har kjent siden jeg startet å reise til Nepal. De er fantastiske sosiale entreprenører med et stort hjerte for women empowerment. De driver en liten klesfabrikk i et gammelt drivhus i hagen til foreldrene, og har butikk i turiststrøket Thamel i Kathmandu.