Nomadens Pakkeguide: Å reise med bare handbagasjen

Med årets flyplass-kaos er det mange som går for en lettere bagasje enn vanlig - med forsikringsselskapenes oppfordringer i bakhodet. Men flyplasskaos er ikke eneste gode grunnen til å droppe køa for å sjekke inn bagasjen. Når man først kommer over overpakking-kneika og lærer å pakke lett, er det ofte vanskelig å se seg tilbake. 

På Nomaden har vi lang erfaring med å reise lett - både fra egne turer, og fra timesvis med samtaler om deres erfaringer. Her samler vi noen av våre beste håndbagasjepakketips. 

Til å pakke i: 

En gang i tiden kunne vi ganske enkelt si at "denne sekken går i handbagasjen". Punktum. Så enkelt er det ikke lenger, og mange flyselskap har sine egne dimensjoner. Det er stor forskjell på hvor stor håndbagasje du kan ha hos de ulike flyselskapa, så det er viktig å sjekke på forhånd. Hvis ikke kan du risikere å måtte sjekke inn bagasjen på flyplassen - og det kan bli dyrt. Det samme gjelder om du har pakka for tungt, og de sjekker vekta (vi snakker av erfaring, au). 

Uansett, vi har så klart noen favoritter til å pakke håndbagasjen i: 

Osprey Farpoint/Fairview 40L

Farpoint/Fairview 40L - Daylite

Fairpoint og Fairview, som er Unisex- og damemodellen av samme ryggsekk, og en av våre bestselgende reisesekker. Med god grunn. Denne modellen er utrolig praktisk, i det at den er minimalistisk og dermed ganske lett, samtidig som den har flere mindre lommer som er nyttige for organisering, og stropper på utsiden for å feste sovepose, liggeunderlag, eller en mindre sekk.  

Daylite er den perfekte kompanjongen til Farpoint/Fairview-sekkene. De fleste flyselskap tillater to kolli håndbagasje, en større sekk til bagasjehylla, og en mindre til å ha under setet fremfor deg. Daylite-sekken er perfekt for det. 

Transporter Wheeled Duffel

Om du foretrekker koffert over ryggsekk er Transporter et godt alternativ. Denne er myk, som har fordelen at den kan utvides eller komprimeres mer enn kofferter med hardt skall. Det kan være nyttig på fulle fly og tog. 

Andre favoritter: 

De to sekkene over er ikke de eneste alternativa vi har. Her er en samling av andre alternativer. Er du usikker på hvilken variant som er mest riktig for deg og dine reiser? Velkommen innom oss, så hjelper vi deg gjerne å navigere i jungelen.

Innholdet

Mange flyselskap begrenser vekta på håndbagasjen til mellom åtte og tolv kilo. Over det, og du må sjekke inn håndbagasjen på flyplassen, som ofte koster ekstra. Derfor kan det være lurt å veie bagasjen før du drar hjemmefra. 

Og når det kommer til pakkelista, er det noen ting som er lurt å huske på. 

 • Lette, multifunksjonelle klær som tørker raskt. Med mindre du skal på fashion week trenger du ikke så mange skift. Med litt såpe er det fort gjort å vaske tøy i vasken, og med mindre det er flekker på det er det også ofte mer enn nok å henge plagget til lufting over natta. 
  • Tenk flere, tynne lag. De tar mindre plass enn store, klumpete plagg
  • De tykkere plaggene bør du ha på deg på flyet. Det sparer både plass og vekt. Dessuten blir det ofte kaldt på flyet, og når du ikke fryser, har du en ekstra pute
  • Ull og silke er gode valg til materialer. Ellers er tekniske materialer i syntet
  • Tenk over hvilke farger og mønster som er på tøyet du pakker. Kan du mikse og matche det du pakker får du mange antrekksmuligheter
 • Gode, allsidige sko. Et par sko som er gode å gå i kommer du langt med. Bruk disse på flyet, så sparer du mye vekt. Skal du til stranda, kan et par flipflops være greie å ha. Dersom du skal bo på hostel kan det også være fint å ha det til fellesdusjen også. Skal du på en litt finere byferie, er et par finere sandaler også et godt alternativ til skopar nummer to. Hvis du trenger mer enn et skopar i det hele tatt, da.
 • Toalettsaker. Skal du bo på hotell, er det veldig sannsynlig at de allerede har små flasker med sjampo og såper allerede. Det er dermed ikke sikkert du trenger å pakke i det hele tatt. Ellers har du to alternativer: Kjøp mini-flasker med såper i reisestørrelse, eller kjøp små flasker du kan helle såpene du har fra før over i før du drar. 
  • Toalettmappe: Denne gjennomsiktige toalettmappa fra Osprey er genial. Med denne slipper du også stresset med å rydde over alt det flytende i ziplock-posene før sikkerhetskontrollen, fordi den allerede er gjennomsiktig! 
  • Krystall-deodorant. Har du mye sminke og andre flytende greier du ønsker å ha med deg på tur, og trenger å kutte hjørner? Krystall-deodorant er et genialt deodorant-alternativ som ikke fyller opp flytende-kvota di. 
  • To såpefavoritter: Såpestykker fra Dr.Bronner - kan brukes til kropp, hår, tøy, oppvask, you name it. I tillegg går den utenom kvota med flytende! Den andre er CarePlus Bio Soap. Denne flaska på 100ml er alt du trenger. Igjen - hårvask, klesvask, kroppsvask, håndvask, og så videre. I tillegg vasker den rent både i ferskvann og i brakkvann, og er uten kjemikalier som skader dyre- og planteliv dersom du bruker den utendørs 

 • Reisehåndkle. Under ingen omstendigheter pakk frotté-håndkle i håndbagasjen med mindre du må. Okei, det var litt strengt, men det er en kjedelig ting å fylle halve bagasjen med. Er det nødvendig med håndkle på turen, velg reisehåndkle. Vår favoritt er i 100% lin fra Lovely Linen. Tar liten plass, men er store nok til å både bruke på stranda, som piknikpledd, og som sarong. 

 • Plastmappe til reisedokumenter. Alltid ha de klare, alltid. Husk utskrift av koronapass! 

 • Pakkeposer! Ikke bare gjør pakkeposer det mye enklere å holde styr på sakene dine, men i tillegg bidrar pakkeposene til å komprimere det du pakker. Dermed får du plass til mer! 

Generelle tips: 

 • Rull tøyet, heller enn å brette det. Da tar det mindre plass. 
 • Sjekk værmeldingen før du reiser. Så slipper du å pakke feil for været 
 • Pass på å ha litt plass (og vekt) til overs i bagasjen. Så har du mulighet til å handle litt også.
  • PS: Husk at posten finnes! Ender du opp med å handle mer enn du får plass til hjem, kan du sende det i posten, så venter det på deg når du kommer hjem! Spesielt nyttig dersom du skal være borte lenge 
 • Det er bedre å pakke for lite enn for mye. Underpakker du, kan du som regel skaffe det meste på tur. Pakker du for mye, må du finne ut av hva du skal gjøre med alt mens du er på tur, eller betale den sure ekstra-regninga
 • Du trenger alltid mye mindre enn du tror. Selv de mest erfarne reisende av oss har kommet hjem fra tur med klær og ting som har blitt liggende urørt hele turen. En kjent tommelfinger-regel er å pakke alt det du tror du trenger, og så luke ut halvparten. Det er kanskje i overkant strengt, men vi kan likevel anbefale å hente inspirasjon fra metoden