Nomaden - Reisebutikken

10 bøker som tar deg til Afrika
Inspirasjon

10 bøker som tar deg til Afrika

1. Ibenholt

av Ryszard Kapuscinski

Dette bør være obligatorisk lesning for alle som skal til Afrika! Ibenholt av Kapuscinski er en samling reportasjer og tekster fra hans lange liv som journalist i Afrika. 

"Ibenholt" er en reise gjennom dette enorme kontinentet - fra 1957 til våre dager, fra Ghana til Eritrea, via bl.a. Rwanda, Somalia, Liberia, Uganda og Zanzibar. Kapuscinski har valgt å se det afrikanske samfunnet  fra et annet perspektiv enn sine vestlige kolleger.  Kapuscinskis bok er en historie om avkolonialisering og korrupsjon, om barnesoldater og etnisk rensning. Men den handler også om den afrikanske hverdagen - om mannen som i årevis har gått mot sør for å finne sin bror, om hvordan man blir kvitt innbruddstyver ved hjelp av  fetisjer, om å sitte fast i ørkenen i en lastebil mens man bare aner hvordan sola vil varme om noen timer. For å nevne noe, men langt ifra alt.

2. Ikaros

av Aksel Jensen

Da Ikaros ble gitt ut i 1957, vakte Aksel Jensen oppsikt med sin nyskapende og friske skrivemåte. Siden det ble utgitt første gang har denne boken inspirert unge og voksne til å legge ut på eventyr. Den ytre handling er en ung manns reise gjennom Sahara, og romanen skildrer en higen etter det fantastiske, det overnaturlige, men fremfor alt en ung manns sterke engasjement og søken etter opplevelse og orientering i verden. Denne boken er en av Nomadens desiderte favoritter gjennom tidene.

4. Dark Star Safari

av Paul Theroux

Paul Theroux reiser fra Cape Town til Kairo - på den harde måten. Han reiser gjennom bushen, ørkenen, ned elver og over innsjøer, land for land - Egypt, Sudan, Etiopia, Kenya, Uganda, Tanzania, Malawi, Mozambik, Zimbabwe, Sør-Afrika - og reiser gjennom noen av jordens vakreste landskaper, såvel som noen av de farligste stedene på jord. Boken er typisk Theroux - poetisk, reflekterende, spekket med interessant informasjon og gode anekdoter. En klassikker!

5. Nilen - Historiens Elv

av Terje Tvedt

Nilen er en bok av de sjeldne. Et stort verk - både innholdsmessig og kvalitetsmessig. 

Boken er enhistorisk reise langs en elv i Midtøsten og innover i Afrika, fra utløpet ved Middelhavet til kildene ved "Månefjellene". Forfatter Terje Tvedt øser av sin kunnskap om elvens geografi, historie, dens myter og moderne vannpolitikk, og boken er breddfull av fortellinger om alt fra Henrik Ibsen på tur i Egypt til sentrale personer i kampen om elven - fra Cæsar og Kleopatra til Churchill og Mussolini og fram til dagens  statsledere. Et tungt verk, ja, men for den interesserte er den verdt sin vekt i gull!

6. Looking for Transwonderland - Travels in Nigeria

Noo Saro-Wiva vokste opp i England, men hver sommer måtte hun dra til Nigeria - et land hun så på som et irriterende paralellunivers der hun måtte gi slipp på alle luksusene hun var vant med i England. Når faren hennes - aktivisten Ken Saro Wiva - ble drept, nektet hun å dra tilbake til Nigeria på 10 år. Men så bestemmer hun seg for å gjenoppdage og gjenforenes med landet faren hennes elsket så høyt. Hun reiser fra det overveldende kaoset i Lagos til den stille roen i de østlige fjellområdene, fra eksentriske hundeshow til forlatte fornøyelsesparker. Boken er et engasjerende portrett av et land de færreste av oss vil oppleve. Saro-Wiva skriver med humor og kunnskap. Hennes stemme er utvilsomt blant de største innen moderne Afrikansk reiselitteratur. 

7. One Day I Will Write About This Place

av Binyavanga Wainaina

Kenyanske Binyavanga Wainaina har markert seg som en av Afrikas viktigste nålevende forfattere. Hans bok One Day I Will Write About This Place er en slags selvbiografi, men boken handler om langt mer enn bare Wainaina. Temaer som identitet, nasjonalisme og  oppvekst står sentralt i boken som også gir Wainainas hjemland Kenya mye spalteplass. Boken er en god kilde til et "afrikansk perspektiv" og til å forstå det postkoloniale Afrika. Boken er skrevet med et underholdende stream-of-consciousness-aktig språk som er gjør boken ekstra artig å lese.

9. Journey Without Maps

 av Graham Greene

Graham Greene er en av reiselitteraturens store forfattere og Journey Without Maps er en av hans viktigste bøker. I denne boken setter han ut for å oppdage Liberia. Året er 1963 og boken gir et spennende innblikk i dette landet på denne tiden. Han får innblikk i noen av de få områdene i Afrika som har forblitt urørt av vestlig kolonisering. En interessant tidskapsel som fortsatt er underholdende lesning. 

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up