Nomaden - Reisebutikken

10 bøker som gjør deg klokere på Latin-Amerika
Inspirasjon

10 bøker som gjør deg klokere på Latin-Amerika

TEKST / BILDE Paul Patrick Børhaug

3. The Gringo Trail

Av Mark Mann

Denne lettleste boken følger tre backpackere på reise i Sør-Amerika. Med ulike forventninger til turen legger de tre ut på en lang ekspedisjon der de tre overkommer fjell, jungel og øde strender - stadig mer mentalt bedugget av nyoppdagede rusmidler. Det er en humoristisk bok som maler et komisk, men treffende bilde av 90-tallets backpackere og man lærer faktisk også litt om stedene de besøker. En artig bok å lese både før, under og etter reisen.

4. Med Jaguarens Kraft

Av Anders C. Krogh

Anders C. Krogh hadde en drøm om å leve med indianere i Amazonas. Boken følger hans reise til Peru der han forsøker å realiere drømmen. Vi følger ham inn i urfolksterritorier og på jakt etter et ukjent folkeslag kalt "de langhårede". Det er en uhyre interessant bok, særlig når man får være med på alle hans spennende opplevelser med Matsés-indianerne i dypet av Amazonas. Krogh arbeider i dag i Regnskogfondet og arbeidet han har gjort i ettertid med å jobbe for freding av territoriene til menneskene som bor i denne delen av Amazonas er også en stor bragd. Spennende lesning for den som drømmer om jungeleventyr.

5. Dont sleep, there are snakes

Av Daniel Everett

En særdeles spennende beretning om oppdagelsene til lingvisten Daniel Everett hos Pirahá-folket i Amazonas. Forfatteren var en misjonær som dro til dette indianske folket i håp om å konvertere de til kristendommen. Men Everett ble etterhvert så forbløffet over språket og det fredelige levesettet til dette folket at han mistet troen på guden han skulle overbevise indianerne om å tro på og viet i stedet sitt liv til å studere lingvistikken til denne utrolige stammen. Pirahá-folket har ikke et tallsystem, ingen begrep om krig, farger eller privat eiendom. Delvis dagbok og delvis forskningsnotater er boken et enestående stykke lesning som inneholder mye lærdom om språk, kultur og innsiktsfulle erfaringer fra Everetts liv.

6. Tequiladagbøkene - Gjennom Sierra Madre

Av Morten Strøksnes

OK, denne hører muligens ikke til på listen over bøker som nødvendigvis gir så lyst til å reise stedene den forteller om, men den er likefullt en underholdende bok som man kan lære mye av. Turen starter i Arizona og fortsetter gjennom New Mexico, Texas og de myteomspunne Sierra Madre-fjellene. Strøksnes oppsøker utilgjengelige og merkelige steder hvor ofte volden regjerer, og på veien møter han gåtefulle indianerfolk som lever under ekstreme forhold.

Strøksnes viser oss en verden få kjenner til, rett over grensen fra USA. På deler av turen beveger han seg i fotsporene til de norske oppdagerne Carl Lumholtz og Helge Ingstad.

Tequiladagbøkene gir leseren innblikk i tøffe livshistorier, voldelige byer, narkokrig og papirløse immigranter på flukt. Men Strøksnes fanger også  fjellenes villskap og naturens skjønnhet. Et flott stykke litterær journalistikk.

8. Motorsykkeldagbøkene

Av Che Guevara

Denne klassikeren er selvskreven pensum for enhver Latin-Amerika farer. Reisen Che Guevara gjorde som ung legestudent gjennom Sør-Amerika med sin kompanjong Alberto Granado ble en en veldig spennende bok som lærer leseren like mye om Sør-Amerikansk kultur og politikk som den lærer om Che Guevara selv. Denne boken gir et godt innblikk i foranledningene til at Che Guevara skulle bli den han ble. Filmen som ble laget basert på boka er også svært god og pirrer definitivt reiselysten til å følge hans spor - om ikke politisk, så ihvertfall geografisk.

9. In Patagonia

Av Bruce Chatwin

En medrivende reise gjennom Patagonia - et sted som fortsatt har en aura av mystikk og jomfruelig natur. Bruce Chatwins reiseklassiker tar for seg hans reise gjennom Patagonia og resulterer i en reiseberetning spekket med levende beskrivelser, historiske skildringer og uforglemmelige anekdoter. Drevet av en ustoppelig livsgnist og med et stort talent for historiefortelling tar Chatwin leseren med til "tuppen av verden" på sydspissen av Sør-Amerika. Denne boken er en klassiker innen reiselitteraturens verden.

10. The Full Montezuma

Av Peter Moore

Peter Moore er en anerkjent forfatter som skriver humoristisk reiselitteratur. Denne boken handler om hans reise gjennom Sentral-Amerika med en jente han traff rett før avreise. Det er åpenbart duket for en lang rekke komplikasjoner. Boken skildrer mange morsomme situasjoner og er på sitt beste når han beskriver hvordan det er å backpacke Sentral-Amerika på et stramt budsjett, reise på overfylte chicken-busser på humpete veier, og bli kjent med en ny kjæreste under svært utfordrende forhold. Peter Moores skrivestil minner om en blanding av Paul Theroux og Bill Bryson, riktignok en light-variant av begge.

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up