Nomaden - Reisebutikken

Vær smart med smarttelefon - Apper som gjør reisen bedre
Reisetips

Vær smart med smarttelefon - Apper som gjør reisen bedre

TEKST / BILDE Mathilde Skjelbred

Når man drømmer seg bort til ferie og en forlatt strand eller en fjelltopp uten andre mennesker innebærer dette som regel at man også har kobler seg fra maset til sosiale medier, notifikasjoner fra nettet og mail fra kontoret. Det er viktig å koble helt av innimellom. Vi har vært å reist i noen måneder, men i stedet for bare å se på telefonen som en tidstyv ser vi også hvilket hjelpemiddel det kan være på reise. Her er noen tips til hvordan man kan anvende mobilen som et verktøy på reise.

Før reisen:

- Inspirasjonsapp'er: For reiseinspirasjon er det kjekt å bruke telefonen. Som regel bruker vi sosiale medier og blir inspirert av andres bilder og reiser. Instagram og pinterest for å nevne noen. 

- Onenote - Det er en enkel noteringsapp som kan benyttes både på PC og telefon og deles med andre. Vi benyttet onenote i hele planleggingsfasen, for å skrive ned lister, lagre linker og bilder eller for å notere noe raskt hvis man kom over et reisetips. Reisebudsjettet ble laget i excelintegrasjonen til onenote og vi lagret kopi av flybilletter, pass og andre viktige papirer. Dermed har vi lagret alt på samme sted og en oversiktlig tilgang til alt trenger. Skulle mobilen bli ødelagt kan man logge inn på onenote via hvilken som helst enhet og få tak i alle notatene.  

På reisen

- Splitwise - lurt å benytte når man reiser med andre og ønsker å spare tid ved betaling på resturant. Rett og slett en enkel økonomidelingsapp. Fungerer offline slik at man kan legge til poster selv om man ikke er på nett og senere synkronisere. Kan også benytte andre valutaer.

- Google maps - det er uten tvil kjekt å ha et tilgang til kart når man er ute og reiser. Gjør man litt forarbeid er det mulighet for å lagre destinasjoner/resturanter/hoteller og andre steder man ønsker og besøke. Før tur kan det være greit å laste ned offline kart slik at man ikke er avhenging av internett. Men fysiske kart er fortsatt uovertrufffent i mange situasjoner.

- Citymapper - Last ned kart over område du ønsker og bruk den videre uten nettilgang. Viser også sights og severdigheter. Takk til Camilla for tips!

- Podcast addict - last ned favoritt podcastene/radioprogrammene. Både norske og utenlandske programmer. 

- iOverlander - hvis man er på tur med telt eller campingbil er dette en app som kan brukes offline og har oversikt og rating av campingplasser. Vi benyttet denne med camingbil gjennom USA og Mexico og det fungerte veldig bra.

- WhatsApp - nr 1 for gruppesamtaler! Super for å holde kontakt med folk underveis på turen, eller de hjemme. God for deling av video og bilder, og fungerer fint å ringe med. Utbredt i bruk i USA og Sør-Amerika. Meldingene er kryptert - visste du at politiet i Brasil bruker WhatsApp som kommunikasjonsplattform i tjeneste? Kanskje noe å tenke på for det norske politiets IT-plattform og?

- TravBuddy - Finn en turkamerat eller to på veien. Mulighet for å differensiere etter interesser, reiserute og mer.

- Nanook (booknanook.com) - setter deg i kontakt med lokale for opplevelser i over 50 land. Autentisk, og støtter både lokalbefolkning og havet. Andre tilsvarende er showaround.com (best i byer) og toursbylocals.com (fra Mongolia til Chile - god kartfunksjon med oversikt over hvor opplevelsene. Riktignok er dette nettsider og ikke App, men det får gå.

- Google Translate - Simultanoversetting! Google har fått til mer på oversetting ila det siste året enn de har på de 10 foregående! Hvis du snakker tydelig og med enkle ord kan du kommunisere med de fleste. Med tale. Obs! Engelsk er fortsatt best som hovedspråk.

- Uber - Ikke alle land er like bakstreverske som Norge og Uber Pop er tilgjengelig i mange land. Billig, sikkert, enkelt og ikke minst transparent. Bra for lommeboken og miljøet siden vi får utnyttet ellers stillestående biler. Tommel opp. 

- GateGuru - Gir deg full oversikt over hva som finnes på de ulike terminalene på flyplasser over hele kloden. Nyttig når man vil ha en matbit av god kvalitet, finne en gratis lounge eller leter etter en spesiell butikk. Noen flyplasser er ganske ålreite på shopping, København for eksempel.

- XE Currency - Fin og enkel valuta-app.


Monument Valley. foto: Mathilde Skjelbred

I etterkant av reise

- Google foto - enkel cloud-lagring for bilder og video. Kan brukes underveis eller kun i ettertid for lagring av feriebilder.

- Photoshop express - enkel redigering av feriebildene

Hva gjør jeg med strøm og sånt?

Strøm er selvfølgelig en utfordring hvis man ønsker å benytte telefonen som et hjelpemiddel. Det kan være lurt å ha med en powerstation hvis man plutselig ikke har tilgang til stikkontakt. I tillegg er det greit å ha med adapter og ladeledning med USB-utgang da mange flyplasser, busser/tog og hoteller har mulighet for USB utgang. 

Og i de mindre urbane strøkene er solcelleladere en ypperlig venn på sekken.


Og når det er sagt:

I blant er det godt å koble seg fra hele verden, og bare være en del av den...

God tur!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up