Nomaden - Reisebutikken

En guide til reiseguider
Reisetips

En guide til reiseguider

TEKST / BILDE Paul Patrick Børhaug

Guidebok-jungelen kan være vanskelig å navigere. Derfor har vi satt sammen en guide til guidebøker slik at du kan ta et mer informert valg når du skal ut på tur!

Guidebøker

-Zen og kunsten å velge riktig guidebok

Å velge riktig guidebok er å velge riktig tur. Galt valg kan føre til en tur som ikke ble alt den kunne ha blitt.

Men valget er ikke alltd lett. Særlig ettersom det i dag finnes mange titler på samme destinasjon. Lonely Planet er den mest kjente, men Rough Guides har også markert seg som en sterk utfordrer. Footprint, Bradt, Insight Guides, Eyewitness, og Politiken er andre populære guidebokserier som mange har blitt godt kjent med. Men det er ofte store forskjeller mellom disse ulike utgiverne.  Å velge riktig guidebok er en kompleks prosess der valget bør overveies på bakgrunn av et regnestykke som inkluderer variabler som alder, interesser, turtype, turens lengde, hvor mye som er organisert i forkant, bokens utgivelsesdato - for å nevne noe. Derfor er det alltid best å snakke med en av våre erfarne og velinformerte ekspeditører før du gjør ditt valg – vi hjelper deg å finne den perfekte guideboken til din tur.


Lonely Planet

"Backpackernes bibel"  er ofte en sikker vinner. Men det kan faktisk være mange ulemper med å alltid velge denne fremfor andre. For det første vil det alltid være andre turister som også lar seg slavisk lede av denne og du risikerer dermed å følge samme rute som de fleste andre turister, populært kalt å havne i ”The Gringo Trail”. Den som har reist over tid og fulgt Lonely Planet-bokens anbefalinger har nok ofte opplevd å påtreffe kjente fjes fra tidligere deler av reisen - tilfeldig på gaten, hosteller, severdigheter, restauranter i nye byer eller i et naboland. Men det er ikke så tilfeldig som det virker, når alle følger samme bok. Men for all del, Lonely Planet er solid. Det er bare at Lonely Planet ikke lenger er den eneste planeten i guidebokuniverset. Det finnes nå mange gode utfordrere og noen av disse er omtalt her.


Rough Guides

Oppkomlingen som har blitt Lonely Planets største konkurrent. Rough guide har markert seg som en verdig utfordrer til Lonely Planet. I tillegg til å gi deg all den grunnleggende informasjonen du også får i Lonely Planet, er Rough Guides fine av den grunn at språket er underholdende, litt bedre historie og bakgrunnsinformasjon, samt at Rough Guides er hakket vassere på tips til ting å gjøre litt utenfor allfarvei. Er du typen som gjerne vil litt utenfor turisttråkka er nok Rough Guides mer egnet enn Lonely Planet. Mye likt som i Lonely Planet, men flere av våre ekspeditører insisterer på at Rough Guides har vært en bedre reisekompanjong enn Lonely Planet - særlig grunnet gode tips om ”skjulte perler”.


Footprint Guides

Den umiskjennelige lilla guiden er den tredje av de tre største og lengstlevende aktørene på guidebok-markedet. Sammenligninger våre ansatte har gjort på sine reiser viser at Footprint utmerker seg på visse destinasjoner: Latin-Amerika, Sri Lanka og Cuba spesielt. De har også titler som dekker utypiske geografiske utsnitt andre utgivere ikke fører – eksempelvis nordøst India eller tre byer i Umbria. I likhet med Rough Guide er Footprint opptatt av steder utenfor allfarvei og kan være et bedre valg enn Lonely Planet for den mer eventyrlsytne reiser. Footprint bruker mye tips fra lokalbefolkningen, noe som gjør at det er i Footprint-guiden er god på å finne de mest lokale kultur, mat- og utelivtipsene.


Bradt Guides

Ååå Bradt. I Nomaden elsker vi Bradt sine guidebøker. Elsker. OK, kartene er ubrukelige og det er ikke mange bilder. Men arbeidet som ligger bak teksten er ekstremt kyndig og godt håndverk gjort av erfarne skrivende globetrottere. Bradt er den ubestridte Afrika-eksperten. Bradt er også ofte den eneste guidebokserien som dekker visse land. Skal du til Bahia i Brasil, Transilvania, Vest-Afrika, Øst-Afrika (inkludert Sør-Sudan og Somaliland) er det utelukkende Bradt som kan hjelpe deg. Den er bibelen for Etiopia og en selvskreven kompanjong til ethvert -stan land. Vi føler oss trygge på å anbefale Bradt til de fleste destinasjoner, men igjen – mange steder er Bradt best, noen steder kan noe annet være bedre. Spør gjerne oss i Nomaden om råd! 


Insight Guides

– Dette er guidebokserien for kultur- og historieinteresserte. Rikt illustrert, detaljerte severdighetsbeskrivelser og spekket med nyttig informasjon. Disse elementene gjør at Insight Guides ofte er populære blant reisende over fylte førti. I Insight sine guider kan man virkelig dykke ned i materien og boken er derfor like fin å lese både før, etter og under turen. MEN; Informasjon om hotell, transport og uteliv kan være begrenset i Insight sine guider. Og de få overnattingstipsene som eventuelt er inkludert ligger ofte i en litt høyere prisklasse. Dette er boken for den som liker å lære mye om historie, kultur, arkitektur, kunst og den type ting, og som gjerne har mye av det praktiske av overnatting og transport på stell før reisen.


Politiken

Den danske guidebokserien, som ofte finnes oversatt til norsk av Aschehoug, er litt i samme klasse som Insight Guides, men i mer komprimert form. Denne skal få plass i jakkelomma og gi deg både god bakgrunnsinfo og praktisk info. Populær blant modne reisende grunnet fokuset på historie og kultur, men den er en fin og hendig lefse som passer til enhver reisende som bare trenger ”akkurat nok” info. I enkelte tidligere utgaver har visstnok Politiken inkludert informasjon om bordeller i guidebøkene, men det insisterer de nå på at de har sluttet med. 


MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up