Nomaden - Reisebutikken

Guide til miljøvennlig reising
Inspirasjon

Guide til miljøvennlig reising

TEKST / BILDE Paul Patrick Børhaug

Tips til deg som ønsker å reise grønnere

Å reise verden rundt kan gi en bismak når man begynner å tenke på karbonavtrykket man etterlater. Her er noen tips til deg som ønsker å gjøre reisen litt grønnere.

Reising behøver ikke bety enorme CO2- utslipp, selv om reisingens utvikling det siste halve århundret har blitt stadig mer miljøfiendtlig. På 60- og 70-tallet dro backpackerne på biltur til Istanbul, Teheran, Kathmandu eller Delhi. Biler er langt ifra miljøvennlige, men miljømessig går de fly en høy gang. På 80-tallet ble flyving mer vanlig blant reisende og siden den gang har prisene på flybilletter dalt voldsomt.

Billige flybilletter er årsaken til at mange av dagens unge ofte bestiller Jorden-Rundt turer som kan inkludere mer enn 10 flyturer – ofte innenfor et tidsrom på 2 måneder. Denne reiseformen har blitt kalt ”flashpacking” og er hverken positivt for miljøet eller den dannende delen av reisen. For det er noe denne typen reiser berøver den reisende for. Ved å dra på reiser der man besøker mange land og attraksjoner på kort tid, går man glipp av overgangene i det geografiske og kulturelle landskapet, de mange møtene på veien, den gode tiden til å virkelig bli kjent med nye steder og menneskene som befolker dem. Å virkelig lære å kjenne ulike kulturer, språk og mennesketyper er jo nettopp det som beriker den reisende – for da lærer man også noe om seg selv. 

Denne måten å reise på handler egentlig ikke så mye om transportmidler, som det handler om å ha en slags «reisementalitet» - en bevisst tankegang rundt det å reise. Flashpacking berøver den reisende fra muligheten til å gå i dybden på verden – og dermed seg selv. Dessverre er hovedformålet med reising for mange å kunne poste selfies av seg selv på på Macchu Picchu, under Jesusstatuen, foran Frihetsgudinnen, Taj Mahal eller Kilimanjaro. Men denne typen reisende vil ofte komme hjem bortimot like uvitende om stedene og kulturene de har besøkt – og med et stygt karbonregnskap i bagasjen.

Flashpacking er en form for hyperaktiv reising der man aktivt unngår kulturer, språkbarrierer,  lokale mennesker, lokal mat og lokal transport - altså hele reisingens essens. Dette er en hul form for reising. Og hva er velg egentlig en reise uten noen utfordringer? En av de største gledene ved å reise er jo nettopp å overkomme utfordringer og belønnes med mestringsfølelse. Hva mestrer man egentlig gjennom å løpe mellom flyseter og attraksjoner  - annet enn å sveipe kortet?

Det er bekymringsverdig at mange reiser i hovedsak på grunn av den kulturelle kapitalen dette gir, stemplene i passet man kan smykke seg med. Men hvem lurer man ved å reise på denne måten? Mer enn noe annet; seg selv. Derfor oppfordrer vi heller til langsom, lærerik, miljøvennlig reising, fremfor å haste avgårde underveis. Haster vi ikke nok ellers? 


Å reise med tog er en av de mest miljøvennlige måtene å tilbakelegge større avstander.

Reis Sakte

Sakte reising - eller ”Slow Travel” – kjennetegnes ofte av å ta landruter eller sjøveier i stedet for luftveien. Å ta toget til europeiske destinasjoner er enkelt, vakkert og ikke minst gir det mulighet for å se andre steder underveis. Skal du til Afrika kan man komme seg til inngangsporten Marokko med ferge fra Spania. Skal du til Asia kommer du deg til Asias inngangsportal Istanbul på tre dager. Veien videre innover disse kontinentene er avhengig av god visum-planlegging i forkant, men det er stort sett mulig å komme seg hvorsomhelst på kontinentene, riktignok med enkelte vanskelige grenseoverganger som unntak.

Dersom man vil virkelig langt av gårde, men unngå å fly, kan det være verdt å sjekke ut mulighetene for å bli med lasteskip. Til tross for at bare 16 av verdens største lasteskip kan forurense like mye som alle verdens biler, regnes denne reisemetoden som ”karbonnøytral”, ettersom skipet uansett vil gå sin gang. Det finnes mange muligheter for å bli med som ekstrapassasjer på lasteskip – uten å svabre dekk eller skrelle poteter. Noen ganger vil det koste mer, andre ganger mindre enn en flybilett til samme destinasjon. Det vil naturligvis ta lenger tid, men til gjengjeld vil man få oppleve gleden ved å reise sjøveien.


Visste du at det var mulig å kjøpe passasjerbilletter på mange lasteskip til destinasjoner verden over?

Bli Lenger

Fotballturer, shoppingferier og weekendturer til europeiske storbyer har blitt svært vanlig blant nordmenn. Kanskje det er mulig å heller forsøke å ta en lengre tur, fremfor mange korte? Når man først legger av gårde på tur er det jo ofte for å bli bedre kjent med et sted, og hvor kjent blir man egentlig med en by på to dager? Å reise sjeldnere, men bli lenger når man først drar er et av de mest miljøvennlige tiltakene man kan gjøre som reisende. 

 

Utsikt over Ålesund

Reis Lokalt

Vi vet at vi kaster stein i glasshus ved å oppfordre til dette, særlig ettersom Nomadens ansatte til sammen har reist i nærmere 90% av verdens land. Men like fullt er vi bevisste på at det skjuler seg perler i hjemfylkets byer.  Vi har et fantastisk vakkert land med noe å tilby for enhver smak. Det blir stadig flere boutique-hoteller, artige AirBnB-steder til utleie og tilbudene rundt opplevelsesturisme blir bare flere og bedre. Padle kajakk med spekkhoggere blant Lofotens mektige fjell, sykle langs Norges vakreste sykkelruter, se fjordene, bo i en tretopphytte, gå uforglemmelige turer i norske urskoger eller fjellheimen, er bare noe av det andre turister reiser jorden rundt for å gjøre i Norge.

Og vil du på safari trenger du ikke dra helt til Afrika – ifølge Lonely Planet er Norge et av de siste stedene man virkelig kan oppleve Europas mest interessante dyreliv, særlig moskussafari kan få hjertet til å banke raskt. Kysten har også enormt å by på (har du smakt ferske reker fra Hvaler?) – og vil du helst utenlands kan du krysse grensa og kjøre nedover kystveien i Bohuslän i Sverige som har mye å by på av pittoreske småbyer som Fjällbacka og Smögen hvor du kan innta sjømat i verdensklasse og dra på hummersafari med lokale fiskere, i tilfelle du enda ikke er lei annerledes safariopplevelser.


Hvordan er ditt økologiske fotavtrykk på reise?

Klimakvoter

Klimakvoter er langt fra løsningen på verdens klimaproblemer, men det er en måte å i det miste kjøpe seg litt god samvittighet og samtidig støtte overgangen fra fossil til fornybar energi i land i sør. Er man opptatt av ansvarlig turisme bør man utvilsomt kjøpe klimakvoter når man flyr.  Sjekk ut: https://www.myclimate.org/compensate/

Er du interessert i en virkelig miljøvennlig ferie, anbefales det å teste ut WWOOFING - frivillig gårdsarbeid på gårder i Norge og resten av verden – sosialt, lærerikt og moro. Les mer på http://www.wwoofnorway.org/

I Nomaden har vi en rekke bøker som forteller deg mer om miljøvennlig reising og reiseberetninger fra folk som har reist på miljøvennlig vis.

God tur!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up