Nomaden - Reisebutikken

Hvordan reising gjør deg bedre
Inspirasjon

Hvordan reising gjør deg bedre

TEKST / BILDE Paul Patrick Børhaug

Det hersker liten tvil om at reising kan bidra til å utvikle positive karaktertrekk. Her er noen av egenskapene vi mener reising forsterker:
 

Tålmodighet

En sentral del av det å reise er å vente – vente på bussen, drosje, tuk-tuk, toget, båten, flyet. Vente på at været skifter, vente på reisefølget, vente på maten, vente på regningen, vente på riktig øyeblikk for å ta et bilde, vente på at hundene i hotellbakgården skal slutte å bjeffe... ventelista er lang. Øvelse gjør mester og på reise tvinges man til å mestre tålmodighetens kunst. Det gjør i sin tur reiseopplevelsen bedre, kanskje også livet generelt? 

I Norge sukker vi høylydt og sender illsinte klagebrev i affekt til NSB når toget er noen minutter forsinket. Forsøk å tilbring tid i den afrikanske virkeligheten, der bussene konsekvent venter med å kjøre til de er fylt opp med passasjerer. Forsøk å vent på et indisk langdistanse-tog halvveis ned på togruten (tre dager ventet jeg). En gang i Amazonas levde jeg utelukkende på nedfallsfrukt og utgåtte danske hermetikkpølser i en uke da jeg ventet jeg på et sjøfly som var åtte dager forsinket. Slike vente-opplevelser gir et sammenligningsgrunnlag som fører til et annet perspektiv på det å måtte vente noen ekstra minutter på toget her hjemme. 

Sosial

Reising tvinger deg til å være sosial – særlig om man reiser på egenhånd. Det er faktisk helt uungåelig å ikke tilegne seg noen sosiale egenskaper på reise. Det kan være helt avgjørende for hvorvidt reisen blir fylt med gode minner, eller om den blir et studie i ensomhet. På reise blir man ufrivillig kastet inn i en rekke ulike sosiale situasjoner man tvinges til å håndtere – alt fra invitasjoner om dra på utflukter med andre reisende man møter på hotellet - til bussituasjoner der lokale sidepassasjerer ofte er nyskjerrig på hva en som deg bedriver på disse kanter. På reise knytter man flere mellommeneskelige bånd enn til vanlig, og det å bli kjent med andre gjør ofte at man selv blir mer utadvendt. Reising er med andre ord noe av det mest sosiale man kan gjøre!

Smartere 

Mye av det man lærer ved å reise er noe man ikke kan tilegne seg ved å lese en bok. Reising handler i stor grad om sansing og nye sanseinntrykk. Det er en god oppskrift på å bli smartere - å ønske å se, føle, smake, høre og lære mer - og å ha tid til å absorbere. Å lære andre mennesker og kulturer å kjenne bidrar definitivt til å utvide ens egen forståelseshorisont. Reising utvikler våre empatiske evner og gjør at vi forstår mer av verden rundt oss. Vi mener hvertfall det burde være helt ukontroversielt å si at reising gjør deg smartere. Det er vel ikke uten grunn at det heter "dannelsesreise". 

Eventyrlyst

Reising gir som oftest mersmak. Jo mer man opplever, dess mer vil man oppleve. Hopper du uti vannet fra én-metern, vil du snart få lyst å hoppe fra to-metern. Har du reist rundt i hele Peru begynner kanskje Bolivia å friste. Gledesrusen man får av nye opplevelser, minneverdige øyeblikk og uforglemmelige bekjentskaper kan være avhengighetsskapende. Det er derfor mange lever for å reise. Eventyrlyst er derfor en av reisingens sterkeste selvforsterkende krefter og unektelig et sunnhetstegn som vitner om livsgnist.

Mindre materialistisk

Som nevnt ovenfor - opplevelser har enorm verdi. Mange opplever ofte underveis på reisen at perspektiver endres som følge av nye inntrykk, opplevelser og innsikter. Et nytt bekjentskap, en flammerød solnedgang, et dypt åndedrag fjelluft eller et nært møte med en spekkhogger - alt dette kan være nok til at folk selger alt de eier og flytter. Sånt kan aldri en Hermés-veske måle seg med. Setter man størst pris på gode opplevelser, klarer man seg gjerne fint med mindre unødvendige ting.

Lykkeligere

Den reisende innser raskt at verden er så mye mer enn det farlige stedet man ser i nyhetene. Man lærer at folk flest faktisk er greie folk - selv en god del utlendinger! På reise lærer man virkelig verdien av gjestfrihet.

Når man tenker tilbake på stedene man har sett, menneskene man har møtt, opplevelsene man har blitt beriket av, kan man gjenkalle lykkefølelsen og "leve på minnene" en god stund. I hvertfall frem til neste reise kaller...

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up