Nomaden - Reisebutikken

Nomadens miniguide: Chile
Reisetips

Nomadens miniguide: Chile

TEKST / BILDE Kjersti Hagen

Chile er et vakkert, langstrakt land som byr på alt fra gigantiske fjell sør i Patagonia, til verdens tørreste ørken i Nord. Du finner mystiske Rapa Nui (Påskeøya), kunstneriske Valparaiso, landsbyer med urbefolkning og sør-amerikanske cowboyer (huaso) i dette spennende landet. Om du snakker litt spansk blir du møtt av store smil som prøver å forstå hva du sier, og om du snakker engelsk vil chilenerne ivrig vise det de kan av språket. Uansett vil chilenere ta deg hjertelig imot og invitere deg på en asado (grillfest) som de arrangerer på alle hellig- og fridager, feiringer, søndager og når det kunne passe.

SANTIAGO

De fleste som drar til Chile starter turen i Santiago, hovedstaden. I denne byen, med 7 millioner mennesker, finner man alt man kan ønske seg av en storby. Det anbefales å ta en guidet gå-tur en av de første dagene for å få en liten oversikt. Strawberry free walking tour Santiago anbefales sterkt, og du tipser din lokale guide det du føler for. Sentrum av byen er veldig moderne og det er mye fint å se. Gå til Santa Lucia toppen for å oppleve en nydelig park med en fantastisk utsikt. Rett ved parken finner du Feria de Santa Lucia, hvor du får kjøpt fine lokallaget suvenirer. Få inn lokalkultur i Barrio Lastaria, ta deg en øl med chilenere i parken Parque Forestal og kjøp deg en fantastisk god is (Sør-Amerikas beste ifølge meg) på Emporia la Rosa, som ligger rett ved parken.   Ta turen til bydelen Bellavista for en dag med gatekunst, jazzbarer og god mat. Her har du og muligheten til å se den kjente chilenske poeten Pablo Neruda sitt hus. Han fikk nobelprisen i litteratur i 1971. Etter hans død er det gjort om til et museum hvor du kan se på alle hans rare samleobjekter og leve deg inn i hans verden. Bydelen Barrio Italia er også veldig sjarmerende og er Santiago sitt svar på Oslos Grünerløkka.

Severdigheter:

- Santa Lucia: en idyllisk park, med en utrolig vakker utsikt. 

- Feria de Santa Lucia: billig marked meg håndlagde chilenske produkter.

- Barrio Lastaria
: Koselig gate å vandre i på kvelden, med gatemusikere, unge artister som selger kunsten sin og gode restauranter.

- Bellavista:
Kunstner-nabolaget, med jazz, gatekunst og happy hour nedover hele Pio Nono (hovedgata). 

- Pablo Neruda sitt hus:
skal du til Chile må du innom et av Nerudas merkelige, men fine hus. Enten du drar til Choscona (Bellavista, Santiago), La sebastiana (Valparaiso) eller Isla Negra. 

- San-Cristobal åsen:
ta taubanen opp og se den fantastiske Maria statuen, og hvis du er heldig en vakker solnedgang over byen.

- Museum of Memory and Human Rights
: sett deg inn i hva som faktisk skjedde da diktatoren Pinochet tok over makten og tviholdt på den fra 1973 til 1990.-

- Pueblito Los Dominicos:
nok et marked med alt innenfor chilensk kultur. Her får du tak i deilig alpakka gensere, smykker av Lapiz Lazui (chiles nasjonalsten), chilensk mat og et innblikk i kulturen. (obs! Prisene her er en god del høyere enn Feria de Santa Lucia, men da er også kvaliteten bedre.)

- Cajón del Maipo:
Sørøst for Santiago finner du dette fortryllende stedet hvor du kan gå turer, bade i varme kilder og zipline.

VALPARAISO / VINA DEL MAR

Valparaiso er den mest turistifiserte byen etter Santiago, men for en vakker by! Kun to timer unna Santiago finner du denne kystbyen. Valparaiso er laget for å vandre rundt i. Dette er kunstnernes by, for her er det faktisk lovlig å male gatekunst, så lenge man har fått tillatelse av huseier. Du finner gatekunst på hvert kvartal, og ikke bare graffiti, men faktiske kunstverk. Derfor bør du ta deg en langhelg hit (flere bussavganger i timen fra bussterminalen i Santiago), for å få innblikk i chilensk kultur og kunst. I denne byen er de ikke redd for å snakke opp om urettferdighetene i samfunnet og den ikke eksisterende klassemobiliteten, og dette gjerne gjennom kunsten. Her finner du Pablo Neruda sitt andre hus, som har en fantastisk utsikt over havet. Hans tredje hus finner man i Isla Negra, en drøy time fra Valparaiso. Alle hans hus har blitt omgjort til museum.

Søsterbyen Viña del Mar blir vanligvis sett på som en del av Valparaiso, men er likevel ganske annerledes. Gatekunsten og smågatene byttes ut med Casino og palmetrær. En fin by for den reisende som ikke bryr seg om budsjett. Her kan man bade, selv om bølgene er store og vannet kaldt, vandre langs stranden ved solnedgang og dra på spennende museum hvor du lærer om det pre-colombianske Chile.

Valparaiso
Viña del Mar

SAN PEDRO DE ATACAMA

Om du er glad i natur anbefales det å dra nord! San Pedro de Atacama ligger ca 24 timers busstur unna Santiago. Om du er heldig finner man en billig flybillett som tar deg dit på kun noen få timer. Her er det virkelig mye fint å se! Byen ligger midt i ørkenen Atacama, som er verdens tørreste ørken. Alle husene er laget av adobe leire, som kjøler ned huset når det blir for varmt, og holder godt på varmen om natten. Ha med deg litt varme klær ettersom nettene her blir rimelig kalde uansett når på året du drar. Adobe har blitt brukt i Chile i århundrer og er en stor del av chilensk historie.

Finn deg et koselig hostel, ta deg en tour av landsbyen, se Ingelsia de San Pedro, som er en kirke bygget på 1600-tallet, dra på baren Los Gor2 og dans cuenca (tradisjonell chilensk dans). Det finnes også fine markeder i denne landsbyen, men prisene er litt høyere enn i Santiago.

I byen er ikke der selve spenningen skjer. Sett av en dag til å utforske byen, og bruk resten av dagene dine for å dra på ekspedisjoner. Lei en sykkel og dra til Valle de la Luna hvor du finner flotte sanddyner som du kan “sandboarde” på, gruver og flott landskap generelt. Du må sette av en hel dag for denne sykkelturen. Før du begir deg ut på morgenen burde du booke stjernekikking til kvelden. Da tar en guide deg ut til ingenting og du kan se fantastisk mange stjerner. De forteller deg hvordan man brukte stjerner til å navigere og de religiøse betydningene som urbefolkningen la i stjernetegnene.

Severdigheter

- Nasjonal reservat for flamingoer: mange vakre steder du kan dra til hvor du ikke bare ser flamingoer men også et helt fantastisk landskap.

- Geisers i høyden: dra til Tatio vulkanen og se flotte geisers.

- Salar de Atacama: en saltflate drøyde 60 km fra San Pedro. Virkelig verdt å se om du ikke har sett saltflater før.

Videre inn i Bolivia: om du har planlagt å fortsette inn i Bolivia, eller ikke, så anbefaler jeg alle å dra fra San Pedro de Atacama inn i Bolivia og ende i Salar de Uyuni, verdens største saltflate. Du kan booke en tre dagers tur i San Pedro og en truck vil ta deg gjennom ørkenen. Dette var for meg høydepunktet. Naturen er umåtelig vakker og er helt unik. Vær obs på høyden ettersom man er på 5000 meter over havet på det høyeste og sover på ca. 4000 m.o.h

LA SERENA OG VALLE DEL ELQUI

Har du aldri smakt Pisco er det på høy tid. Pisco er en chilensk og peruviansk brennvin laget i vinområdene i disse landene. La Serena og Valle del Elqui har utvilsomt den beste piscoen i Chile. Her kan du dra på piscogårder og få omvisning, innblikk i hvordan pisco blir laget og ikke mist smake! Jeg anbefaler på det sterkeste å dra til Dona Josefa, som er en familiedrevet gård. Pisco-merket Mistral er en av Chiles mest kjente (og en av de beste). Denne gården er også verdt et besøk. I La Serena kan du dra til museet om Gabriella Mistral, en kjent chilensk forfatter som også har fått nobelprisen i litteratur. 

I dette området er det også sterkt anbefalt å dra på stjernetitting og her har de imponerende teleskop. Om du alt har dratt på stjernetitting i Chile er det utrolig fint å leie en tina, som er et chilensk utebad laget av tre. Lei det på kvelden så du kan sitte og titte opp på den nydelige stjernehimmelen over deg. Mest sannsynlig får du med deg en vakker måne og flere stjerneskudd.

Valle del Elqui

COLCHAGUA

Chile er kjent for sine gode viner, og skal du hit må du innom en vingård. Colchagua er en varm og vakker dal som du finner tre timer sør får Santiago. Her kan du være dagevis å dra fra den ene fantastiske vingården etter den andre, alle med utrolig god vin. Carménère er en type drue som nesten kun vokser i Chile, og må prøves. Santa Cruz, som er dalens hovedstad, er utrolig nok ikke overfylt av turister, men kan fort bli det i løpet av noen år. For øyeblikket er byen rolig, og vakker.

Colchagua

Vingårder å besøke nær Santa Cruz

Viña Montes: en imponerende vin, hvor hovedhuset er designet og innredet i feng shui stil. I vinkjelleren, som også er i feng shui, blir det spilt gregoriansk sang for vintønnene.   https://www.monteswines.com/es

Viña Santa Cruz: denne vingården er veldig idyllisk og vakker. Her kan du ta taubane som tar deg til et utemuseum hvor du får innblikk i hvordan den chilenske urbefolkningen levde; både Mapuche, aymara og Rapa Nui (Påskeøya). Vær obs på at denne gården er eid av en av Chiles rikeste menn, Carlos Cardoen, som har fått sin formue gjennom våpen industrien, blant annet med handel med Saddam Hussein.

Viu Manet: stor og spennende vingård hvor de lagrer vinen på fire forskjellige måter. Spis lunsj her, ta deg en tur rundt vingården i hest og kjerre, og drikk vin rett ut av tønnene.  http://viumanent.cl/en/

Om du ikke vil ta turen helt til Colchagua finner du også masse flotte vingårder utenfor Santiago. Mellom Santiago og Valparaiso finner du Casablanca dalen. Her er masse god vin, blant annet Chiles eneste økologiske vingård Viña Emiliana, som garantert er verdt et besøk.


PICHILEMU

Drøye to timer unna Santa Cruz finner du denne rolige lille kyst byen. Kjent som Chiles surfe by kan du slappe av her å ta inn det utrolige landskapet. Bratte klipper, evig sjø og solnedganger du aldri kommer til å glemme. Enten du slenger deg ut i de kjølige bølgene eller nyter utsikten fra de sorte strendene med en øl er atmosfæren her så avslappet og deilig at du garantert vil få ladet opp kreftene dine. Av aktiviteter er det ikke så mye å finne på hvis du ikke er i havet, men de har en togstasjon fra 1925 som er et nasjonalt monument eller du kan ta turen innom Augustin Ross kultursenter. Dette var Chiles aller første Casino, som åpnet i 1909, men er nå omgjort til kultursenter, med det lokale biblioteket. Langs hovedstranden finner du hester som kan leies slik at du får en vakker hestetur langs stranden.

Pichilemu

PICHIDANGUI

Pichidangui er en liten by en time nord for Santiago, med fine dykke muligheter. Det bor ca. 900 i landsbyen, og de fleste av dem er gamle fiskere. Dette er et lite ferie-paradis for chilenere og de fleste husene her er sommerhus. Dra på noen av restaurantene de har her og smak på all den fantastiske sjømaten Chile tilbyr.

Mat og drikke

Chile tilbyr mye spennende mat. Empanadas kan bli kjøpt på hvert hjørne, og mens den mest vanlige er kjøtt og løk med egg og oliven kommer det flere og flere nyskapende varianter. Etter Norge er Chile landet med mest lakseeksport. Ikke bare har Chile god laks, men fisk og sjømat generelt må prøves ut. Locos er en type snegle som kun finnes i Chile, og må prøves! På nesten alle barer kan du bestille Chorillana som er en rett som må deles. Retten består av et berg av pommes fritt toppet med kjøtt, løk og egg. De har en underlig fasinasjon med å ha egg i så mange retter det lar seg gjøre.

Av drikke må man prøve en Pisco Sour, chiles nasjonal drink. Terremoto (jordskjelv på spansk) er en søt drink med fermentert vin, annanas iskrem og grenadin. Selvfølgelig må du drikke chilensk vin og de ferske juicene (jugos frescos) de har overalt.

Transport

- Generelt i Chile: selv om fly ikke koster all verden, er busser høyt anbefalt, ettersom de tilbyr gode sengeseter, er billig og inkludert mat. Skal du reise langt kan du ta en nattbuss, som er helt trygt.

- Santiago: Metrosystemet her er veldig moderne, og tar deg dit du vil for en billig penge. Jeg vil anbefale alle å holde seg unna bybussene i Santiago, ettersom det ikke finnes noe grense for hvor mange de slipper på.

- Valparaiso: I Viña del Mar er det et like fint og velfungerende metro system som i Santiago (obs! Metro billtéttene for Santiago kan ikke brukes i Valparaiso). Du kan ta metroen til hovedhavnen i Valparaiso, men for å komme seg rundt i byen er det best med micros (en liten buss) eller å vandre.

Generelle Tips!

-Taxiprisene i Chile er veldig høye, og jeg anbefaler heller å ta über, når offentlig transport ikke er tilgjengelig.

-Får du deg en chilensk venn, og kan litt spansk, blir de kjempefornøyd om du lærer deg noe chilensk slang.

Luca- tusen (tres lucas clp- tre tusen clp)

Bacan- kult

Weon- kompis (men kan brukes i nesten alle sammenhenger)

Cachai?- forstår du?

-Jordskjelv skjer nesten hver dag i Chile. Det er sjeldent de er sterke, men vær forberedt på at du kan oppleve det. Heldigvis er chilenere vandt til dette, og alle hus bygget på en slik måte at de ikke raser.


Det er virkelig mye å oppleve i Chile, og selv etter åtte måneder der finner jeg fortsatt nye ting jeg vil oppdage. Mulighetene er endeløse. Jeg kunne fortsette å skrive om fantastiske Patagonia, eller mystiske Rapa Nui, men et sted må miniguiden ende. Anbefaler alle på det varmeste å dra til Chile, ikke kun for å nyte utrolige naturen, men også for å lære om den rike historien og kulturen.

Hva må jeg ha med i ryggsekken?!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up