Nomaden - Reisebutikken

Nomadens miniguide: Myanmar (Burma)
Reisetips

Nomadens miniguide: Myanmar (Burma)

TEKST / BILDE Julia Stenstadvold

Burmeserne er imøtekommende og nysgjerrige. De smiler, spør om ditt liv. Landet har ikke har vært åpent for turister så lenge, de som bor der har kanskje ikke rukket å bli lei av turister enda? Mye av dette litt uberørte er interessant, for eksempel maten man får servert på litt mindre restauranter smaker hjemmelaget og maten har ikke den utpregede restaurantsmak som man finner i nabolandene. Mye av dette uberørte kommer nok til å forandre seg, eller har kanskje allerede gjort det. Det var to år mellom første gang og andre gang jeg besøkte Burma, og bare på de to årene var det mye som var forandret.

Gamlebyen i Yangon

Yangon

Yangon er Burmas største by og  tidligere hovedstad, myndighetene bestemte seg for å lage en ny hovedstad: Naypyidaw. Den ligger et par timer unna, full av praktfulle bygninger og brede motorveier men helt uten folk.  I Yangon kryr det av mennesker, og man må regne med å sitte en stund i kø da de ikke har utarbeidet veiene i takt med at de som bor dere har skaffet seg biler. Yangon er det eneste stedet i landet jeg opplevde at man må være litt obs på å ikke blir lurt av taxisjåfører eller andre som skal selge deg noe. Dette kan ha endret seg. Gamlebyen bærer preg av den engelske kolonitiden og er fin å bare spasere rundt i. Chinatown kan være verdt et besøk. I Yangon finner du flere gode restauranter enn i resten av landet, så det er lurt å researche litt ekstra hvis du er matinteressert. Schwedagon Pagoda er vel verdt et besøk, det anbefales å dra dit tidlig før byen har våknet til liv. Da er det ikke så mange mennesker der, ikke like varmt og veldig stemningsfullt. Men vær obs på at du har både knær og skuldre dekket til når du skal dit, uansett om du er mann eller dame. Ingen krise om du glemmer det da du kan leie skjørt der for en liten slant.

Templer i Bagan

Bagan

Må være det vakreste tempelomeråde jeg har besøkt. Det er så mange templer og område er så stort. Så selv om du er her midt i turistsesong kan du enkelt finne et tempel for deg selv. De fleste templer har trapper slik at du kan sitter på toppen av tempelet for å få utsikt. De leier ut både el-sykler og vanlige sykler flere steder, slik at man kan sykle fra tempel til tempel som man selv vil. Hvis man vil og har budsjett nok kan man betale for en luftballong tur ved soloppgang. Når det kommer til hotel anbefaler jeg å booke et som ligger i Old Bagan, da er du rett ved alle templer og slipper å ta taxi frem og tilbake hver gang du vil utforske templer. Reiser du på budsjett kan jeg anbefale Winner Guest house, det er rimlig og hyggelig, har god frokost, og har veldig bra beliggenhet. Slik at man kan rusle bort til et tempel ved soloppgang, og rusle tilbake for å spise frokost etterpå. 

Tørking av Chili / Utsikt på turen på vei mot Inle Lake

Kalaw

Kalaw er en liten fjellandsby som de fleste turister drar til kun for å gå på tur videre derfra, det er ikke så mye å gjøre der. De har et  lite marked, noen restauranter og mange guideselskaper. Jeg sendte mail til et av guideselskapene mens jeg var i Bagan for å spare tid, men man kan enkelt booke det mens man er der også. Guideselskapene tilbyr litt forskjellige turer og ruter. De fleste ender opp ved Inle Lake. Anbefaler å gå med et av guideselskapene da det ikke er så godt markerte stier, og man både bor og spiser hos lokale. Med mindre man kun vil gå et par timer fra Kalaw og tilbake igjen. Den guidede turen jeg tok var to dager vandring, med en overnatting og var inkludert båttur på Inle Lake hvor vi fikk besøke noen i vannlandsbyen. Terrenget var ikke så tøft og strekningen ikke altfor lang, men utrolig vakker og landskapet var variert. 

Inle Lake

Inle Lake

Når du skal på guidet tur på vannet med båt kan det være lurt å gå sammen flere om en båt da det koster litt, spesielt dersom du reiser på budsjett. Båtturen er vakker og spennende. Det er ikke så mye annet å gjøre i Inle, noen restauranter, markeder, og man kan leie sykkel. Båtturen inkluderer besøk av forskjellige små fabrikker som ligger i vannlandsbyen, høre litt om deres teknikker og man kan kjøpe noe av de lager hvis man ønsket det. Man fikk se hvordan de bodde, vasket tøy, fisket og barn som lekte. I Inle Lake by anbefaler jeg et Fransk Boutique Hotel ved navn La Maison Brimane, og det anbefales kanskje litt ekstra hvis du har vandret fra Kalaw først da er det ekstra deilig å slappe av på et fint hotell. De har fantastiske rom, en vakker hage og himmelsk frokost. Hvor skal jeg dra videre?

Generelle tips

Hva må jeg ha med meg i ryggsekken?

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up