Nomaden - Reisebutikken

Guide til reisesekker
Reisetips

Guide til reisesekker

TEKST / BILDE Nomaden

Reisesekken er din beste venn eller verste fiende på turen. Backpackersekk, sekk for roadtrip, jorda rundt eller interrail? Her er den ultimate guide til reisesekker.

Det store sekkevalget

Turen er booka, billetter ligger i innboksen, avtaler er gjort på couchsurfing, airbnb eller kanskje bærer det rett på et hostell som i gamle dager. Kanskje reiser du uten å vite hvor du skal bo (anbefales) og kanskje tenker du å haike. Eller kanskje turen går uten noe mål og mening som helst. Om man skal finne seg sjæl eller kun finne frem - bort skal man!

Stranda, jungelen, fortauskantrestauranten - globetrotteren må ta mange hensyn siden en tur heldigvis enda kan innholde så mangt - og mange turer skal det jo bli - så hvilken sekk velger man? På Nomaden har vi i 25 år latt det gå prestisje i at du skal ha med deg rett utstyr på tur. Og alt starter med en god sekk.

Har du en gammel rakker som ligger på loftet etter bestefar og denne er i ok stand så vil dette ofte være godt nok, pakk den med lurt innhold og kom deg avgårde. Er besteforeldre fortsatt i god nok form eller du av andre grunner mangler bagasje, les videre.

Det største utvalget av reisesekker finner du hos Nomaden i Oslo eller Trondheim

Tursekk eller reisesekk

Vårt første spørsmål er alltid: hvilken tur skal du på? Den og de neste turene, samt hva du alt har av utstyr, gir en god pekepinn på hva en bør pakke i. Skal du ha sekk på ryggen i mange timer i ulendt terreng, og du skal transportere alt pikkpakk på rygg hele veien - slik man typisk gjør i fjellheimen fra Rondane til Himalaya (eller Mustang!) så er valget en tursekk. Teknisk konstruert for god balanse, vektfordeling og løsninger tilpasset telt og mer kummerlige overnattinger. Skal du ikke det, så leser du videre. 

Eller finn sekken din her tursekker her.

Vent nå litt tenker du, jeg skal jo backpacke i 6 måneder, da er vel sekken på ryggen stort sett. Nei, vår århundre gamle akkumulerte reiseerfaring tilsier at det gjør du ikke. Den bæres typisk fra transportmiddel til transportmiddel og til og fra overnattingsteder. Resten av tiden ligger den (kanskje) trygt på hostell eller hotell. Så ta heller med en liten ekstrasekk. Trust us, vi har dratt med oss mye rart på mange rare steder.

Sekk til reise (50 - 80L)

Hva er en god reisesekk?

Reisesekken skiller seg fra tursekken ved at den er konstruert og utformet nettopp for reise, du har den gjerne på ryggen i kortere etapper og den har løsninger som gjør mange ting mye diggere når du er på reise.

Typiske løsninger som finnes på gode reisesekker:

- åpning hele veien rundt gir lett tilgang og orden

- enkelt låsbar (du vil definitivt låse sekken, og kanskje også feste den til et sengebein eller en bagasjehylle med wirelås)

- håndtak: enkelt bytte bæring fra sekk til bag

- bærestropper som kan pakkes bort sparer tid og penger fordi du unngår spesialbagasje-innsjekk og reduserer sjansen for at bagasjen blir borte på veien (stropp i bagasjebånd)

-inndeling av rom etter funksjon gjør det lettere å holde orden når man skal bruke tiden på annet enn å rydde - og fortsatt vil ha rene truser. Her er det en fordel om ett av rommene har netting slik at du ser hva du har der.

- hoftebelte og et ok bæresystem. En nomade pakker sjelden med seg mer enn 12 kg når han drar på tur. Men det hender støtt at man kommer hjem med en hengestol, et bilde laget av stein eller annet du ikke kan leve uten. Når vekta på sekken nærmer seg 20 kg er det godt å kunne fordele vekta på hoftene - ikke ryggen.

- dagstursekk: de beste kommer med integrert dagstursekk eller mulighet for enkelt feste av dagstursekk. Utvendige festestropper til jakke eller yogamatte er også pluss i boka.

Hvilken størrelse bør reisesekken være?

Størrelse på reisesekken? Et sted mellom 50 - 80 L passer de fleste turer. Nomadene råder deg heller til å velge en mindre sekk hvis du tror du klarer deg med det. Sekken har nemlig en tendens til å fylles opp uansett hvilken størrelse du velger.

Hvor tung bør reisesekken være (ferdig pakket)?

Å pakke lett og la mesteparten bli igjen er den vanskelige delen. Sikt deg inn på 12 kg, ikke over 15 kg. Da unngår du å overskride 20 kg ila turen. 

De beste reisesekkene

Se alle reisesekker her

Reisesekk med hjul

I reisesekkverdenen skiller Nomaden videre inn i rullende og ikke-rullende bagasje. 

Rullebagasje som kan tas ut ut av flyplassen. Noen gang opplevd at noe så vanlig som asfalt, støv, brostein og regnvær lager et forferdelig spetakkel, skjener bagasjen avgårde i hytt og gevær, skitner til og når du er fremme fortsetter knitringen på hjulene selv på flyplassen. Trillesekkene vi selger er ment for å tas ut og brukes. Røft. Det setter krav til at kulelager, hjul, padding, sømmer også videre holder høy kvalitet. Hjulstørrelse blir plutselig viktig når det største hinderet du skal forsere ikke er en fliseglipe lagt av flismester Menitez fra Bogota.

Bæresystemet er ikke like godt som på de vanlige reisesekkene, men kan pakkes ut og brukes når du trenger det.

Utover kvalitet og størrelse på hjulene gjelder det samme som for andre reisesekker: stort hovedrom som åpnes hele veien for oversikt, inndeling med flere rom for system, håndtak på siden til å løfte den inn og ut og mulighet for å låse. 

Osprey Soujourn: i blant er det digg å kunne hive trillesekken på ryggen.

De beste reisesekkene med hjul

Se all trillebagasje her

Reisesekk på fly

Reisesekker med mulighet til å pakke vekk bærestropper behøver ikke sjekkes inn som spesialbagasje (hvis du pakker bort stroppene). Hvis du ikke pakker bort stroppene må den inn som spesialbagasje (enda en grunn til å ikke reise med tursekken). Alle Nomadens reisesekker kan pakke bort bæresystemet.

De mest rutinerte reiser med bare med håndbagasje. 

Da gjelder reglene for størrelse på carry on. Maks størrelse på håndbagasje som er tillatt varierer fra flyselskap til flyselskap: generelt: maks 10 kg (you can do it!) Størrelse ca L:55 x B:40 x H:23 cm. Noen har maks bredde 36 cm og maks høyde (les:tykkelse) 20 cm. Tykkelsen er lettere å passe på ved å ikke å proppe den helt full.

Her er en oversikt over maks tillat størrelse på håndbagasje for 170 flyselskap (tips: filtrer på kontinent):  https://travel-made-simple.com...

Se hvordan du pakker hvis du skal reise lenge med bare carry on.

Reise kun med håndbagasje

Hva med koffert?

Hva med den tradisjonelle kofferten? Joda den pakker ting inn, vi har enda ikke funnet noe som er godt nok til vi velger å selge det enda. Da ville vi heller gått for en bagasje som ruller men som ikke kan hives på ryggen. Her er Nomadens versjon av koffert: De er dønn solide, med store hjul, lav vekt og mye plass. 

Se all trillebagasje her

Sikkerhet på reise

Sikkerhet er noen ganger viktigere på reise enn på fjellturen. Sjekk ut hvordan du kan sikre deg, eller sjekk sikkerhetsutvalget her.

Lett? Nei. Lettere? Håper det! Kom innom en tur om du er bak slottet i Oslo eller i Trondheim sentrum så hjelper vi med å finne den perfekte reisesekken eller drop oss en linje på [email protected] evt facebook/nomaden om du lurer på noe mer.

Annet: Lommeparlører er veldig greie å ha, den søte gamle damen som ønsket meg en riktig Hijo de puta på nyttårsaften satte en spesiell spiss på kvelden Havanna.

Hva pakker du i sekken på backpackerturen?

Se pakkeliste til backpackerturen eller jungelturen her. 

God tur!

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up