Nomaden - Reisebutikken

Scarpa - Borne in the Dolomites
Inspirasjon

Scarpa - Borne in the Dolomites

TEKST / BILDE Andreas

Società Calzaturiera Asolana Riunita Pedemontana Anonima

Historien om Scarpa

Fritt gjenfortalt fra outdoor.no

SCARPA er et familieeiet og familiedrevet selskap med dype røtter i tradisjon så vel som innovasjon. Virksomheten ble startet i Nord-Italia i 1938, og har fortsatt sitt hovedkvarter og sine produksjonsfasiliteter i samme område. SCARPA ble grunnlagt i Asolo, i regionen Montebelluna, et område som lenge har vært kjent for sin høye kvalitet på håndlagde sko.

Alle de beste skomakerne i Asolo-området ble samlet i et felles mål om å produsere det beste fottøyet til bruk ute i naturen uansett værforhold. Organisasjonens navn var Società Calzaturiera Asolana Riunita Pedemontana Anonimia - forkortett SCARPA. Ordet Scarpa i seg selv er idag synonymt med sko på italiensk.

Historien rundt SCARPA og familien Parisotto som eier og driver selskapet begynte med Luigi Parisotto. Som 11- åring på 40-tallet gikk han i lære for å lage håndlage sko, og på tidlig 50-tallet drev han sin egen skoproduksjon sammen med sine brødre. De lagde mellom 4 og 15 par håndlagde sko i døgnet som ble solgt til lokale bønder. Skoene ble veldig populære siden de både var komfortable og slitesterke.

I 1956 samlet Luigi og brødrene hans sammen nok penger til å kjøpe SCARPA. Virksomheten vokste raskt under deres ledelse, og omfattet snart 17 skomakere. Produksjonen ble øket til 50 – 60 par pr. dag i disse tidlige driftsårene.


Mot slutten av 1950-tallet spredte ryktet om SCARPAs kvalitet seg også utenfor regionen Montebelluna, og de fikk nye kunder fra mange andre områder i Nord-Italia. De var blant de første til å se behovene for spesiallagde sko, og utviklet sko til fjellklatring og klatrekulturen i nærområdet. Funksjonene, merkevarens legendariske holdbarhet og passform, førte til at mange av Italias fjellklatrere og klatrere begynte å bruke SCARPA. Skoene fortsatte å øke i popularitet, også i utlandet.

SCARPA fortsatte å innovere og utvikle fjellstøvler og klatresko. På 1970-tallet kom den populære Rally-støvelen for alpint og den banebrytende high altitude- plaststøvelen for fjellklatring; som ble kalt Grine eller Inverno. Denne støvelen har blitt brukt av mange toppklatrere og oppdagelsesreisende i hele Himalaya og Antarktis. De ble også godtatt av italienske, amerikanske, franske og spanske militære styrker for bruk under ekstreme forhold.

Den banebrytende ånden og vilje til innovasjon har fortsatt på SCARPA. Selskapet var blant annet først til å utvikle en Gore-Tex-støvel.

I dag er SCARPA en verdensleder i produksjonen av reise-, tur- og fritidssko samt fjell- og alpinstøvler.

MOJITO FRESH

Gå til Mojito Fresh her!

OXYGEN GTX

Gå til Oxygen GTX her!

STØRRELSEGUIDE

Usikker på hvilken størrelse som passer deg? Då er det best du sjekker in guiden her :)

MELD DEG PÅ VÅRT NYHETSBREV!

Få med deg tilbud, nyheter og ting som skjer hos oss.

circle-arrow-up