En dag i Stockholm

Skal du reise til Stockholm? Her kommer en dagsplan som tipser deg om gullkorn i Stockholms forskjellige bydeler. Fra frokost til dans. Stockholm er bygget på 14 øyer, på disse finner du rikelig med natur, historisk arkitektur, spennende kultur og smaker. Det finnes masse å utforske i Stockholm, disse tipsene vil gi deg en følelse av hva byen har å tilby.

Nybrogatan 38
BRUNCH PÅ ÖSTERMALM
Nybrogatan 38, Nybrogatan 38 // T-baneholdeplass: Östermalmstorg

Opplev den finere delen av Stockholm kalt Östermalm. Nybrogatan 38 er en lokal favoritt, som ligger i en sidegate fra Östermalmstorg. Mange kommer hit for å spise lunsj i helgene. Nettopp derfor kan det noen ganger være vanskelig å få bord, så det kan være lurt å reservere eller være tidlig ute. Er du i området om kvelden kan nybrogatan 38 friste med god middag og cocktails. 

På Östermalm ligger Stockholms Saluhall, for øyeblikket blir den restaurert men er likevel verdt et besøk. Besøk Stureplan om du vil titte i "finere" butikker eller vil besøke Stockholms mest kjente nattklubber. En annen restaurant på Östermalm som er verdt å nevne hvis du er glad i italiensk er Del'attore, de er kjent for sin pizzadeig.

GÅ EN RUNDE PÅ DJURGÅRDEN
Rosendals trädgård, Rosendalsvägen 38 // Trikkeholdeplass: Bellmansro

Gå en runde på den grønne øya Djurgården. Mange Stockholmere starter sin lørdag med å gå "Djurgårdsrundan". Øya er Stockholms mest naturskjønne. Ta en pause fra spaserturen på Rosendals Trädgård. De har en biodynamisk hage full av grønnsaker, ville blomster og urter. I drivhuskafeen serverer de "fika": kaffe och bullar.  

På Djurgården finnes flere av byens kjente museer. ABBA museet, Skansen med dyr og markeder, Junibacken hvor du får se Astrid Lindgrens verden, og ikke minst Vasamuseet hvor du kan se skipet som sank midt i Stockholm i 1628. Mellom museene ligger også Stockholms fornøyelsespark Gröna Lund. 

Moderna Museet
BESØK MODERNA MUSEET PÅ SKEPPSHOLMEN
Moderna Museet, Exercisplan 4 // T-baneholdeplass: Kungsträdgården

Ta båt fra Djurgården over til den lille øya Skeppsholmen. Fergeleie på Djurgården ligger mellom Abba museet og Grøna Lund. Du kan bruke samme billett på båten som du bruker på t-banen. Gå fra fergeleie på Skeppsholmen til Moderna Museet, deres utstillinger er alltid veldig bra. Anbefaler å titte innom butikken deres, de har kunstbøker, vakre plakater og ting du ikke visste at du trengte. 

Gamla Stan
UTFORSK BROSTEINSGATENE I GAMLA STAN
T-baneholdeplass: Gamla Stan

For å komme fra Skeppsholmen til Gamla stan kan du gå over Skeppsholmsbron, og videre over Strömbron. Eller du kan ta en ny båt (fra samme fergeleie på Skeppsholmen) som går til Gamla Stan. Er du andre steder i byen er det lett å ta T-banen til Gamla Stan.

Gå på kryss og tvers i de gamle brosteinsgatene i Stockholms gamle-by "Gamla Stan". De største handlegatene, spesielt Västerlånggatan er en turistfelle. Så forsøk å styr unna disse, og gå heller inn de mindre gatene. Gamla Stan er kanskje den mest fotovennlige bydelen i Stockholm. 

I Gamla Stan kan du se Slottet, Stockholms Katedral og flere museer, Livrustkammaren anbefales (gratis entre). Ta en øl på Stockholms eldste kro Den Gyldene Freden, her hang kulturteliten på 1900-tallet. De serverer også klassisk svensk husmannskost. 

Hornstulls strand
"FYNDA" PÅ HORNSTULLS MARKNAD
Sommerhalvåret på Hornstulls strand 4 // T-baneholdeplass: Hornstull

Er du i Stockholm en helg i sommerhalvåret? Ta t-banen til Hornstull, gå ned til vannet og her ser du markedet. Langs vannet på Södermalm finner du en markedsplass fylt med vintage, antikviteter, kunst, smykker og foodtrucks. Lokale leier plass og setter opp sitt eget bord, så hva man finner varierer fra uke til uke. Markedet er åpent hver lørdag og søndag, fra April til slutten av September. På solrike dager sitter stockholms hipstere på benkene langs markedsgaten. Kjøp en crêpe og nybrygga etiopisk kaffe og nyt sola sammen med dem. 

Hjemmeside til markedet her.

Om sommeren er Hornstulls strand et av Stockholms populære badeplasser. Besøker du Stockholm en annen årstid kan Hornstull være verdt et besøk likevel. De har flere butikker, barer og utesteder man kan utforske. 

Shanti Gossip
BENGALSK MIDDAG PÅ SÖDERMALM
Shanti gossip, Skånegatan 7 // T-baneholdeplass: Medborgarplatsen

Shanti gossip er en Bengalsk restaurant som virkelig får frem autentiske smaker. De serverer kjøtt, vegetar og vegansk. Shanti Gossip ligger midt i det hippe området kalt SoFo (söder om folkungatan). I SoFo kan du besøke Urban Deli på Nytorget, ta en øl i Vitabergsparken, eller se på alle pene selvbevisste Stockholmshipstere. 

Er du shoppinginteressert har Södermalm Stockholms beste second-hand; Granpa, Beyond Retro, Stockholms stadsmission, Pop, Repris og Lisa Larsson. Hvis du vil besøke kjedebutikker kan du gå til Götgatan, der finnes blant annet Weekday, Monki, Filippa K, og selfølgelig H&M. På Götgatan 36 ligger en annen restaurant verdt å nevne, Ljunggrens. De serverer retter inspirert fra både Europa og Asia. Sushien deres er helt vilt god. 

Mosebacketerrassen
SE SOLEN GÅ NED OVER STOCKHOLM
Skinnarviksberget // T-baneholdeplass: Zinkensdamm

Kjøp med deg noen øl og avslutt dagen med Stockholms beste utsikt på Skinnarviksberget, her har du utsikt over Kungsholmen, Gamla Stan og Stockholms Rådhus. Skinnarviksberget betyr bokstavelig talt "fjellbukta i skinn" fordi dette var et sted hvor lær ble produsert og solbrent. Uansett tid på året er det verdt å ta turen hit. Om sommeren klatrer mange lokale opp for å nyte solnedgangen med et glass vin, mens om vinteren er det  et fredeligere sted. Den lille parken rett under bakken er også vakker, og veien til toppen (ca 10 minutters gange fra Gamla Lundagatan) er en hyggelig tur forbi røde trehus som tidligere tilhørte fiskere og fabrikkarbeidere.

Alternativt har Mosebacketerrassen og Södra Teatern god utsikt. De to ligger ved siden av hverandre, et par minutter fra T-banestasjonen Slussen. Södra Teatern har konserter, og en restaurant som serverer mat og drikke. Mens Mosebacketerrassen kun serverer drikke og er kun åpent i sommermånedene.

DANS TIL SOLA STÅR OPP
Trädgården/Under Bron, Hammarby Slussväg 2 // T-baneholdeplass: Skanstull

Alle unge Stockholmeres favorittsted Trädgården er ikke en favoritt uten grunn. Klubben ligger under Skanstullbron på Södermalm, dra hit for å få festivalfølelsen, drikk cocktails, dans, spill bordtennis eller spis vegetarisk. De har stor variasjon både på aktiviteter og musikk. Programmet deres har alt fra pop og rock til hiphop med etablerte dj:s og liveband. Det er ofte bra stemning på dagtid, og inngangen er gratis inngang innen klokka åtte. De pleier å holde åpent fra Mai til September. 

Er du i Stockholm om høsten eller vinteren, fortvil ikke Under Bron holder åpent på samme adresse. Litt mindre lokale men like kult. De holder kunstutstillinger, klubb eller andre arrangementer jevnlig. 

Sjekk programmet til Trädgården her, og Under Bron her.

Hvor drar jeg dagen etter?

Vi har flere bøker og kart som forteller deg mer om Stockholm. For deg som ønsker større innsikt uten å bruke turen klisteret til en mobilskjerm, så finner du Stockholmsinformasjon her