Hvordan pakke smartere?

Skal du på backpacking eller på andre lengre reiser der det er vesentlig at du pakker lett? Planlegger du en tur der du må flytte deg ofte fra sted til sted, og trenger god kontroll på klærne og utstyret ditt? Vi har samlet våre beste tips til hvordan du kan pakke smartest mulig på din neste tur!

Først: Hva pakker du i?
Ulike turer har ulike behov for bagasje. Skal du på helgetur til London, kan trillekoffert være det mest praktiske, mens en tursekk passer best for vandreturen på Hardangervidda. For backpackerturen og andre lengre reiser, anbefaler vi reisesekker som har “koffertåpning”, det vil si at du kan åpne opp hele hovedrommet på sekken med en glidelås. Slik får du full tilgang til, og oversikt over, utstyret i sekken din. 

Et eksempel på slike sekker er bestselgerserien Farpoint og Fairview fra Osprey. Disse sekkene kommer i størrelser fra 40 til 80 liter og har mange praktiske funksjoner for reisen som for eksempel avtagbar dagstursekk (55 og 70 liter), polstret PC-lomme, lommer til organisering, nødfløyte og mulighet for å pakke vekk bæresystemet. Med en liten hengelås kan du også få låst igjen glidelåsen på sekkene for å unngå uønsket besøk i bagasjen.

Vil du ha muligheten til å også kunne trille bagasjen din, er Osprey Sojourn et godt alternativ med kombinasjonen av bæresystem og trillesystem, mens om du kun ønsker å trille, kan det være verdt å sjekke ut Sojourn Shuttle eller Rolling Transporter

Den mer klassiske kofferten er også praktisk når det kommer til oversikt, men det er verdt å merke seg at om man reiser mye med lokal transport utenfor allfarvei og Europa, foretrekker ofte lokalbefolkningen sekk eller annen myk bagasje da denne tar mindre plass og lettere kan stables på trange fremkomstmidler. 

Pakkesystemer
Det mest sentrale steget for en oversiktlig bagasje er pakkesystemer. Pakkesystemer finnes i ulike merker, størrelser og materialer - som poser eller kuber, men hovedpoenget er at alle tingene dine skal ha sin faste plass i bagasjen. Ulike klær og utstyr kan pakkes i hver sine pakkekuber i forskjellige størrelser og farger. Slik får du enkelt tak i de tingene du leter etter når du våkner opp på en mørk sovesal og må komme deg videre til neste destinasjon.

Pakkekubene kommer med ulike funksjoner. Reveal-serien fra Eagle Creek har netting som puster godt og gjør at du lett ser hva som er i hver enkelt kube, mens deres lettere Isolate-serie er behandlet med en antibakteriell komponent som holder dårlig lukt ute og hindrer bakterievekst. Kubene merket Clean/Dirty har en skillevegg som gjør at du kan ha rent tøy på den ene siden og skittent på den andre. Trenger du enda mer plass til skittentøy, anbefaler vi Laundry Bag fra Go Travel. Denne holder vond lukt fra skittentøyet vekk fra resten av bagasjen, og kan henges opp med praktisk løkke på badet eller rommet når man er på tur.

Når du pakker klærne i pakkesystemer, komprimeres klærne ved at de presses sammen, og de tar opp mindre plass i bagasjen din. Har du behov for å reise ekstra lett, kan du se etter Eagle Creek sine Compression Cubes. Disse kubene har en ekstra glidelås som drar veggene til kuben mot hverandre og komprimerer innholdet. Er vekt viktig, bør du sjekke ut pakkekubene til Osprey. De veier ikke mer enn 20-30 gram per kube. 

For klær og utstyr det er viktig å holde tørt eller fritt for støv, anbefaler vi vanntette pakkeposer. Disse kommer i mange forskjellige størrelser og kan rulles sammen etter hvor mye innhold det er i dem. Et ekstra tips er å legge flytende artikler som solkrem, såper og kremer i en slik pose under reisen. Skulle det være en lekkasje i noen av flaskene, vil det holde resten av bagasjen tørr og ren.

Hvordan bruke kubene?
Pakkekubene kan benyttes på flere ulike måter. Det aller vanligste er å benytte en kube til hvert type plagg, det vil si en kube til overdeler, en til underdeler, en til undertøy og så videre. Med forskjellige størrelser og farger på kubene, vet du raskt hva som er i hvilken kube. Er man en større familie som reiser sammen, kan det være en idé at hvert familiemedlem har hver sin farge på kubene. 

Alternativt kan en ha et antrekk i hver kube. Da kan man enkelt fiske frem en kube om morgenen, og så er hele antrekket klart på et øyeblikk. 

Når det kommer til pakketeknikk, anbefales det å rulle klærne. Dette er plassbesparende i tillegg til at klærne får mindre rynker.

Hva slags klær bør du pakke?
Hva du bør pakke med deg av klær, avhenger av reisemål, aktiviteter og sesong, men et godt tips er å velge multifunksjonelle klær som passer til mer enn én anledning. Det kan for eksempel være ensfargede overdeler i ull, bukser som kan gjøres om til shorts eller skort som passer både til en aktiv dag og en penere middag. Houdini og Northern Playground er merker som er spesielt gode på å produsere klær til flere anledninger.

Vi anbefaler også å fokusere på klær i lettere materialer. Eksempelvis tar en dongeribukse eller en hettegenser opp mye plass i bagasjen, mens klær i tencel, lin eller tynn ull lettere rulles sammen til nesten ingenting. Et stort pluss med plagg i ull eller lin er også at de er naturlige antibakterielle og krever mindre vask. Heng plagget opp for lufting over natta, og det er klart for bruk til neste dag.

Andre plassbesparende pakketips:

  • Såpebarer til kroppsvask og klesvask! Disse tar mye mindre plass i bagasjen og du unngår lekkasjer og søl
  • Er dere flere som reiser sammen, kan dere dele på noe av utstyret. Det holder for eksempel som regel at en i et (mindre) reisefølge har med førstehjelpsskrin
  • Reisehåndklær i lin tar mye mindre plass enn de klassiske frottéhåndklærne når de er brettet sammen, men er på størrelse med strandhåndklær når du legger de utover. Stort pluss for at de tørker raskt og er naturlig antibakterielle!
  • Sammenleggbare dagstursekker, vesker og rumpetasker er praktisk når du trenger noe ekstra å bære i på reisen. Tar lite plass i bagasjen, men folder ut til full størrelse på et blunk!
  • Handle lokalt. Man trenger ikke kjøpe inn alt på forhånd, og det er fint å kunne støtte lokale der man reiser i tillegg til at det kan være fine minner til senere. Husk: Det kan være smart å kjøpe myggspray før du reiser da slike produkter i enkelte land kan inneholde en helseskadelig mengde gift.