Idyllisk overnatting 40 minutter fra bykjernen

Bendik går helst tur utenfor merket sti. Han er Nomadens egen villmarks-ekspert og kan både hogge ved, tenne ild og vise deg hvilke planter du kan spise. Ellers har disse umerkede stiene også ført Bendik til steder langt utenfor Norge, blant annet til Santiago i Chile der han studerte kunst i et år, og til et munkekloster i Sør-Korea der han bosatte seg i noen måneder. Interessefeltet er bredt, og en dag med denne kreative fyren fører gjerne med seg live musikk, meditasjon, eller historiefortelling - gjerne historier fra eventyr i skogen eller fra det store utland.

Tekst: Bendik Guldbrandsen. Foto: Julie Aaberg.
     

Når jeg snakker med mine utenlandske venner kommer ofte samtalen inn på hvor heldig jeg er som bor i en by med skog som nærmeste nabo. Det er helt utrolig synes de, at jeg, som bor i Oslo sentrum, kan pakke sekken og være i skogen på under en time. Jeg nikker når de sier det, tenker som regel ikke på hvor heldig jeg er. For meg er det blitt en vane.

Inne i skapet står tursekken. En 40 liters rosa Osprey sekk. Det er kanskje en jentefarge, men jeg liker den. Hengekøya går i bunnen av sekken, en liten primus gasstank, brenner og reisestekepanne, så er kjøkkenet komplett. En ekstra ulltrøye for natten. Med sovepose og liggeunderlag stroppet fast utenpå sekken er den fremdeles ikke halvfull en gang. Jeg tar med meg et par karbonader og en pose pytt i panne til i kveld. Det klarer jeg fint å bære. Med litt Dijonsennep så blir middagen et herremåltid.

Buss 45 fra Majorstua til Voksen Skog er en favoritt. Fra endestoppet trasker jeg innover i deilig, levende skog. Mørke tretopper strekker seg mot kveldshimmelen. Tynne bjørkestammer stikker opp av små myrer, og oppover runde knauser bølger furukronene. Jeg tråkker oppover en bratt sti til jeg svinger av og ut mot et utkikkspunkt der jeg kan se helt ut til Oslofjorden. Knappe femten minutter fra busstoppet setter jeg meg i lyngen og lar øynene hvile over grønne åser. Nedenfor meg ser jeg Bogstadvannet. Lengre bak ligger Østernvann og hviler i skogen.

Jeg åpner sekken i bunnen og fisker ut hengekøya. Det beste kjøpet jeg har gjort på flere år. Hennessy hengekøye med innebygd myggnett og tarp som følger med. Jeg har sovet ute i både snø og tordenvær med denne. Samt delt den med min kjære utallige netter. Det er herlig å ligge to i en slik hengekøye for den dytter oss inn mot hverandre så vi ligger sammenflettet som to katteunger, uten å måtte holde oss fast i hverandre. Tyngdekraften er vår venn.
 

Men i kveld er det bare meg og skogen, primusen og kveldsmaten, hengekøya og nattehimmelen. Et lite kapittel i en roman før jeg slukker lyset og lukker igjen myggnettet.

En enslig ravn skriker i morgengryet. Fremdeles liggende og med ett øye åpent ser jeg den gli over den hvite morgentåken og skrike. Vi er heldige som bor så nær skogen, stakkars mine utenlandske venner, tenker jeg, og sover videre.
    
   
 • Hengekøye. Anbefaler en med inkludert myggnett, tarp og opphengstau, for eksempel Hennessy sine
 • Sovepose
 • Liggeunderlag som legges i bunnen av hengekøya. Dette er viktig for ikke å fryse nedenifra
 • Primus med gass og stekepanne eller gryte
 • Husk fyrstikker eller fyrtøy, tenneren på primusen kan streike
 • Ekstra ullundertøy er lurt. Det blir fort kaldt på nettene
 • Lue, skjerf, ullsokker og ekstra ullgenser er også deilig for høst og vår.
 • Hodelykt, som bør være skudd av så mye som mulig for å maksimalt kunne oppleve skogen
 • En liten roman
 • Litt mat som for eksempel pølser, egg med bønner, fiskepinner, pytt i panne, veggisburger, grønnsaker til steking
 • Tannbørste