Langhelg i Beograd

Beograd er en av Europas rimeligere destinasjoner, og et flott reisemål for en langhelg i sommerhalvåret. Her er noen av våre tips til hva du bør få med deg for å få mest ut av oppholdet ditt i byen. 

Se solnedgangen ved Kalemegdan
Kalemegdan er en festning og park sentralt plassert i Beograd. Herfra kan du nyte utsikt over de møtende elvene Sava og Donau, studere den historiske borgen og parkens kjente monumenter. Spesielt anbefales det å ta turen ved solnedgang for et ekstra flott syn og gode fotomuligheter. Da samles både lokale og turister i parken for å sosialisere seg. I Kalemegdan finner du også Forsvarsmuseet, Naturhistorisk museums galleri og noen spisesteder.

Skadarlija
Denne folkerike gaten kan føles litt som en turistfelle, men er allikevel et selvsagt punkt på reisen til Beograd. Gaten kjennetegnes av å ha beholdt mye av den eldre arkitekturen, og å vandre langs den oppleves nesten som å gå tilbake i tid. Dette er stedet for å smake på tradisjonell serbisk mat. Akkompagnert av livemusikk i alle gatens restauranter, er det absolutt en opplevelse. Det er et populært sted både på dagtid og kveldstid, men vi anbefaler å spise middag her for å føle ekstra på folkelivet og stemningen. Book bord på Restoran Tri šešira, og nyt kvelden.

Kneginje Ljubice
En annen sjarmerende gate er Kneginje Ljubice. Her finner du en rekke mindre fortausrestauranter, av og til ikke større enn en luke i veggen, med mulighet for å sette seg ned utendørs for en matbit eller drink. Sjekk for eksempel ut Blaznavac for gode lunsjretter i en hyggelig hage eller La Chona for taco og drinker. 

Sykkeltur til Ada Ciganlija
Beograd er ingen sykkelby, men det finnes områder hvor det allikevel er flott å ta sykkelen fatt. Lei en sykkel hos Belgrade Bike Central, og sykl langs elvepromenaden til den menneskeskapte innsjøen Ada Ciganlija. Turen tar omtrent 30-40 minutter på sykkel, og på veien kan du nyte utsikten til elven Sava, byen og elvepromenaden. Er du shoppinginteressert, bør du stoppe ved det store kjøpesenteret Galerija på veien. Når du kommer frem til Ada Ciganlija, kan du kjøle deg ned med en dukkert i innsjøen. En perfekt dagstur på varmere dager!

Jevremovac Botanisk Hage
Er du som oss, er du også glad i komme deg litt unna trafikkens støy på byferie. Denne lille botaniske hagen er et fristed fra resten av byen. Vi anbefaler å stikke innom matmarkedet Bajloni på veien for å kjøpe frukt og bær (Serbia er en av de største bringebæreksportørene i verden!) som kan nytes i skyggen i parken. Etterpå kan du ta turen gjennom den japanske hagen og sjekke ut drivhuset med eksotiske planter. Er du i området, bør du også besøke Michelinanbefalte Mezestoran Dvoriste for nydelig middelhavsmat.

Sankt Savakirken
Et selvsagt punkt på listen er en tur til Sankt Savakirken. Kirken regnes som en av de største ortodokse kirkene i verden, og er et utrolig flott syn både innvendig og utvendig. Det er kanskje det mest gjenkjennelige bygget i Beograd, og med plassering på Vracarplatået er den synlig fra mange steder i byen. Kirkens interiør er omfattende dekorert i vakker gullmosaikk som gjør den virkelig storslått å vandre inn i.

Vintageshopping
Vi dro ikke til Beograd for shopping, men det er alltid interessant å sjekke ut utvalget av bruktbutikker. Den beste vintagebutikken fant vi i en leilighet i et boligbygg. Šmizla Vintage & Design Store  er en stappfull, liten butikk full av skatter til både dame og herre. Prisene var også greie. Butikkene Pinklla Vintage Store  og Jane Doe Vintage Shop  hadde først og fremst fokus på dameklær og noe mindre utvalg, men verdt å sjekke ut.

Bli bedre kjent med Beograd
Utvalget av guidebøker til Beograd er dessverre svært magert, men Rough Guide har publisert en guidebok i deres Mini-serie. Det kan også se ut til at det vil komme noe nytt både fra Berlitz og Insight Guide, men trolig ikke før i 2025. Er du interessert i informasjon og reisetips om hele Serbia, anbefaler vi Bradt sin guide.