Tre vandreruter, to ben, ett mål: Santiago

Grazyna elsker å være på tur! Hun er spesielt glad i vandreturer, og legger gjerne reisene sine til områder med fine turstier - enten det er i Norge eller utenlands. I år skal Grazyna gå tre av pilegrimsrutene som fører til Santiago. Dette er del én av en artikkelserie om hennes pilegrimsturer. I denne delen kan du lese om historien bak pilegrimsvandringene til Santiago og hennes planer for turene. 
Foto og tekst: Grazyna Arent
 

Han satte spaden i jorden. Begynte å grave. Gjeteren Pelayo hadde hatt en drøm der en stjerne skinte kraftig ned på denne åkeren. Han spadde. Og spadde. Så kom de sakte til synet. Pelayo kunne ikke tro sine øyne.

Vi befinner oss nordvest i Spania. Året er 813. Stedet som i dag heter Santiago de Compostela. Denne natten fant Pelayo apostelens Jakobs skjelett. Dette funnet har gjort Santiago de Compostela til et av verdens største pilegrimsmål for kristne.

Det startet med en steinbåt
Hvorfor og hvordan ble en av Jesus sine disipler gravlagt akkurat i Santiago, er det sikkert mange som lurer på.

I følge evangeliene var Jakob blant de første som sluttet seg til Jesus. Han var også blant de første som gikk i døden for Jesus. Lite vet vi om hva som skjedde med ham i årene etter Jesus sin korsfestelse. Noen rykter indikerer at han forkynte evangeliet langs den portugisiske og spanske kystlinjen, men dette uten stort hell. Han vant ikke mange følgere. På veien hjem til Jerusalem var uhellet enda større. Han ble halshugget.

Deretter skal disiplene hans plassert ham i en steinbåt som de skjøv ut i havet. Denne båten fløt til den spanske kysten i provinsen Galicia der to disipler hentet liket og gravla ham i dagens Compostela.

Så gikk det 800 år før gjeteren Pelayo fant skjelettet. Tidspunktet kunne ikke vært bedre. På denne tiden var araberne i ferd med å ta over Spania og det lille kristne herredømme Asturias sto på randen av fall. Apostelen Jakob skal ha stått opp fra de døde, kommet ridende på en hvit fest og manet de kristne til kamp mot muslimene.

Pass deg for barbarene
Katedralen i Santiago skal visst ha blitt bygget der skjelettet av Jakob ble funnet. Da utbyggingen av katedralen begynte i 1078, startet også pilegrimsvandringens gullalder. Diego Gelmirez, som ble biskop i 1101, bidro til å fremme dette pilegrimsmålet.

I løpet av det tolvte århundret kom også pilegrimsrutas første guidebok Colex Calixtinus. Boken består av fem kapitler som forteller om blant annet liturgier, Jakobs 22 mirakler han skal ha gjort rundt om i Europa og hans historie. Bokens femte kapittel er reiseguiden med praktiske råd for pilegrimer. Den forteller om steder der de kan sove over, om gode spisesteder og den barbariske lokalbefolkningen de bør passe seg for.

Mange veier fører til Santiago
Etter hvert ønsket mennesker fra hele Europa å besøke stedet og valgte den vandreruten som var lettest tilgjengelig fra deres hjemsted. Vi som kommer fra  Skandinavia brukte gjerne båt for å komme oss nærmere pilegrimsmålet. Det var vanlig blant Skandinavere å legge til kai i Ferrol og derifra er det 126 kilometer å gå til katedralen i Santiago.

Rett etter at stedene Navarra og Leon ble gjenreist etter den arabiske okkupasjonen utviklet Kong Sancho og Kong Alfonso Vl Camino Frances. Som navnet tilsier, er dette en vandrerute som starter i Frankrike og er den mest populære vandreruten til Santiago. Om lag 60% av dem som legger ut på en tur til Santiago velger denne veien. Den starter i St. Jean Pied de Port og spenner seg over 780 km. 

Presten malte de gule pilene
Middelalderen var pilegrimvandringens gullalder. Pilegrimer fra hele Europa strømmet til Santiago. Etter reformasjonen hadde vandringen en nedgang og var etter hvert nære sin kollaps. Populariteten vokste på ny mot slutten av det det 20. århundre, nærmere bestemt 1990, etter at presten Don Elias som hadde studert historien til apostelen Jakob, brukte sine siste leveår på å markere vandreruten med gule piler som fortsatt viser oss riktig vei den dag i dag

Mine veier til Santiago
De siste tyve årene har pilegrimsruta fått en oppsving i popularitet, og i år har jeg tenkt å slutte meg til denne vandreflokken. Jeg skal utforske tre av rutene som fører til Santiago; Camino Portuguese, Camino Ingles og Camino Frances. På denne måten går jeg i fotsporene til menneskene fra tre ulike nasjonaliteter og samtidig tilnærmer jeg meg pilegrimsmålet fra både sør, nord og øst.

Min første tur starter den 6. april i Lisboa. Jeg har valgt å starte med Camino Portuguese for å gå i en mer behagelig temperatur. Sommeren kommer raskere til Portugal enn den nordlige regionen av Spania. Denne turen tar ca. 25 dager i tillegg til tiden jeg har satt av til hvile og utforskning av byene jeg møter på veien.

I løpet av sommeren setter jeg kursen sydover på ny for å gå Camino Ingles. Dette er blant de korteste rutene til Camino Santiago som består av 5 vandreetapper og er 117 km lang. Kun fire prosent av pilegrimene velger denne ruten, og derfor legger jeg den til pilegrimturenes høysesong; sommeren. Camino Frances, bestående av 32 etapper, legger jeg til slutten av sesongen; september. Håpet er at jeg på denne måten unnslipper hordene av pilegrimer som beveger seg i ruta gjennom sommeren. Ved avslutte vandreprosjektet mitt med Camino Frances, som er både mer utfordrende og mer kjent for folk flest, setter jeg et verdig punktum for dette årets vandreeventyr.

Er du interessert i å dra på pilegrimsvandring til Santiago? Se utvalget vårt av kart og bøker over området her. Grazynas opplevelser fra turene vil selvfølgelig også bli delt på nettsiden i etterkant.