Nomadens miniguide: Sarajevo

På nittitallet led hovedstaden i Bosnia Herzegovina av den lengste beleiringen i moderne historie, den varte i nesten fire år. Det har selvfølgelig satt preg på byen, men Sarajevo har gått gjennom en radikal transformasjon. Det restaurerte historiske sentrum er fullt av innbydende kafeer og rimelig innkvartering, her får du følelsen av å reise tilbake i tid. Rett utenfor gamlebyen finner du boutique hoteller og moderne kjøpesentre i glass. Arkitektonisk har byen en blanding av osmanske, jugoslaviske og østro-ungarske bygninger.

BESØK DEN GAMLE BYDELEN BASCARSIJA
Bascarsija er Sarajevos gamle basar og byens historiske og kulturelle sentrum. Bascarsija ligger på nordsiden av elven Miljacka. Midt i mellom en labyrint av smale gater finner du flere historiske bygninger, som for eksempel Gazi Husrev-beg Mosque og Sahat-Kula. På de små gatene finnes mange små butikker hvor håndverkere lager og selger sine produkter. Her kan du finne tradisjonelle tepper, tøfler i kelim, smykker, keramikk og mye suvenirer. Ta gjerne et stopp på en av de mange cafeene for å prøve bosnisk kaffe og et stykke søt baklava.

 

MUSEUM OF CRIMES AGAINST HUMANITY AND GENOCIDE 1992-1995
Saliha Hadzihuseinovica Muvekita 11 | Første etasje, Sarajevo

Besøk dette museet for å forstå det vakre landets mørke historie. Utstillingen forteller hva som faktisk skjedde under det bosniske folkemordet i  1992 - 1995. Du får en presentasjon med ulike aspekter og bredere forståelse av den forferdelige krigen som aldri burde ha skjedd. Med tanke på at det kun er 25 til 30 år siden det bosniske folkemordet fant sted er det vanskelig å forstå det folk gjorde mot hverandre. Det er hjerteskjærende å lese de overlevendes historier, se deres bilder og gjenstander. Utstillingen viser sterke bilder og filmer, og det anbefales derfor ikke å ta med små barn. Museet er innsiktsfullt og gjør det lettere å forstå sammenhenger. Det er ikke et muntert besøk, men en viktig del av Bosnias moderne historie som du bør ha noe kunnskap om som turist i Bosnia Herzegovina. 

SPIS

Frokost på Klopa
Adresse: Trg Fra Grge Martića 4, Sarajevo

En koselig, fargerik cafe med velsmakende retter og avslappet atmosfære. Navnet Klopa er på bosnisk et slangord for mat. Cafeen ligger i en av Sarajevos hovedgater. Dra til Klopa tl frokost eller lunsj, og pass på at du er sulten når du kommer. 

Ćevapi til lunsj i gamlebyen

Ćevapi selges på hvert gatehjørne, det er en slags kebab som ofte serveres med brød og små sauser til. Dra gjerne til gamle byen, der finnes det mange koselige restauranter med uteservering. Sett deg ned blant de små husene og følg med på alle som går forbi. De fleste restauranter serverer Ćevapi så du trenger ikke å lete lenge før du finner det. 

Middag på historiske Inat kuća
Adresse: Veliki Alifakovac 1, Sarajevo

Inat kuća serverer utsøkt tradisjonell bosnisk mat med beliggenhet rett ved  elven Miljacka. Restauranten lå opprinnelig på den andre siden av elven, men da det østerrikske-ungarske monarkiet okkuperte Bosnia-Hercegovina ønsket de sette preg på Sarajevo ved å bygge et nytt rådhus for å vise monarkiets kraft. Der de ønsket å bygge lå det allerede et hus, som tilhørte en mann som ikke lot huset sitt rives så lett. Etter lange forhandlinger gikk han med på å gi opp eiendommen dersom de ga ham en pose gyldne mynter, og flyttet huset hans murstein for murstein til andre siden av elva. De gjorde som de ble bedt om i 1895, og det er slik huset har fått sitt navn "Inat kuća" som betyr huset av tross. I 1997 ble restauranten åpnet og de har beholdt det autentiske interiøret. Restauranten har terrasse med utsikt over elva og rådhuset. De serverer nydelig bosnisk mat, deres dolma og tallerkner med mange forskjellige smakebiter av ost og kjøtt anbefales.

Klopa // Inat Kuća

 

 

TA TOGET TIL MOSTAR
Har du tid anbefales det å ta turen til Mostar, enten på dagstur eller med overnatting. Mostar er en pittoresk by, med mye historie og en veldig kjent Unesco bro. Det går tog dit to ganger om dagen, klokka sju om morgenen og fem om kvelden. Det er bare å dra til togstasjonen i Sarajevo og kjøpe billett der. Toget er ganske moderne, og togturen veldig vakker. Vel fremme i Mostar er det vakkert å vandre rundt i byen, det er en liten by så om du er god til bens er det ikke nødvendig å ta taxi fra togstasjonen til sentrum. Ikke gå glipp av den kjente broen, som er restaurert etter krigen slik at den ser helt autentisk ut. Hver dag hopper profesjonelle svømmere fra broa etter å ha samlet inn penger. Den siste helgen i juli er det åpent for alle å hoppe, for deg som er ekstra vågal. For å få større innblikk i Mostars historie anbefales det å dra innom museet: war photo exhibition, museet ligger på den ene enden av broen. Alle bildene som er stilt ut ble tatt av en ung mann fra New Zealand som bodde i Mostar under krigen. Har du kun en dag i byen eller vil få dypere forståelse for hvordan krigen rammet og preget Mostar anbefales det å ta en guidet tur, guiden vi brukte var: Discover Herzegovina tours. Som drives av vennlig og kunnskapsrik dame som selv har vokst opp i Mostar, og gir deg svaret på alt du måtte lure på.

Guiden i Mostar kan kontaktes på discoverherzegovina.tours@gmail.com