Sånn reiser du litt bedre

Mye av reisevirksomheten vår har en høy klimakostnad og belaster ulike lokalsamfunn rundt i verden. Derfor må vi reise litt bedre enn i dag. Nå kommer det heldigvis en bok med oppskriften på akkurat det!

Trygve Sunde Kolderup har skrevet flere tur- og reisebøker, og har akkurat gitt ut «Reis bedre – en guide til større inntrykk med mindre avtrykk». Det er en inspirerende bok om hvordan vi kan fortsette å reise – men på en bedre måte enn det vi gjør i dag. For fremover må reisene våre annerledes.

«Jeg har selv reist mye, og vil fortsette med det - men ser at vi må endre måten vi reiser på. Det er ikke lenger nok at feriene våre ikke ødelegger natur, klima eller lokalmiljø. Vi må også sørge for at feriene bidrar til positiv utvikling på stedene vi besøker.», sier han. For Nomaden har Trygve laget en liste med noen reisetips og vil du vite mer, kan du bestille boka her.

Fly mindre
Det virker som om deler av reisebransjen ikke helt tørr å ta tak i de store utfordringene; det er mye fokus på ting som matsvinn, sparedusj, engangsplastikk – og det er bra. Men plastugerør er en ganske liten del av miljøproblemet til turister som flyr langt. Som enkeltmennesker er det å fly langt og ofte det verste vi gjør i klimasammenheng, og for mange utgjør flyreisene en stor del av våre personlige klimaavtrykk. Vi må derfor fly mindre, og velge tog der det er et alternativ. De (få) gangene vi flyr, må vi være borte lenge.

Oppdag mer i Norge
I pandemiårene lærte vi at Norge har fantastiske ferieopplevelser, og det er mange reisemål og overnattingssteder som legger ned en stor innsats for at reisene våre skal bli mer klima- og naturvennlig. Sjekk for eksempel Hotel Aak på Åndalsnes, Fjærland Fjordstove i Fjærland eller Eplet Bed&Apple i Solvorn – tre steder som virkelig anbefales! 

Reis når andre er hjemme
Dersom du kan det; forsøk å reise utenfor høysesongen. Når alle reiser på en gang, skaper det utfordringer og press på reisemålet og lokal infrastruktur. Det er en belastning for de som bor der. Det er ofte bedre for reisemålet at de besøkende fordeles og spres utover en lengre periode. For deg som reiser er det dessuten ofte bedre priser og mindre køer hvis du reiser når ikke alle andre også gjør det.

Ta toget
Det er litt kronglete i starten, men når du først er i Hamburg er Europa fantastisk å oppleve med tog. Sjekk ut Facebook-gruppa «Togferie» for gode eksperttips.

Se våre kart og bøker til togreise her!

Bruk delingshytter
Privat hyttebygging står for ¼-del av arealnedbyggingen i Norge, og vi må derfor dele mer på de hyttene som allerede er bygget – i stedet for å bygge stadig flere nye. Det finnes fantastisk mange fine delingshytter rundt omkring i hele landet. På nettsiden inatur.no finnes nesten 1500 hytter i hele landet – mange av dem med spektakulær beliggenhet. Et medlemskap i Den norske turistforening (DNT) gir tilgang til over 550 hytter.

Få med jobben
Mange nordmenn reiser mye med jobben, og dersom arbeidsgiveren din ikke har det bør du etterspørre en reisepolicy som tar gode klimahensyn. Reisepolicyen til arbeidgiveren din bør ha retningslinjer som begrenser flytrafikken. Hos det svenske klesmerket Houdini får for eksempel de ansatte en dag ekstra fri hvis de tar toget til ferie i Europa i stedet for å fly.

Vær enda mer bevisst
Les deg opp på forhånd. Vi er heldige som kan reise, og tenkt derfor gjennom om reisen kan være bra for noen andre enn deg selv. I Wien finnes for eksempel et hotell som tilbyr trivelig overnatting, men som først og fremst skaper jobber for fremmdedsspråklige som ikke kommer inn på det ordinære arbeidsmarkedet. I samme by finnes en cafe-kjede som ansetter pensjonister som elsker å bake – og på den måten bekjemper eldrefattigdom og - ensomhet. Les deg opp og finn fram til sånne plasser – så blir reisen både en flott opplevelse for deg selv og for andre.

«Med «Reis bedre – en guide til større inntrykk med mindre avtrykk» er målet er å inspirere til forbedring og endring av reisevanene våre. Det å bruke feriebudsjettet og feriedagene våre litt bedre, tror jeg mange egentlig har lyst til og boka inneholder mange tips til akkurat det», sier han.

Boka får du bestilt her