Sintra - mer enn bare en dagstur

Grazyna elsker å være på tur! Hun er spesielt glad i vandreturer, og legger gjerne reisene sine til områder med fine turstier - enten det er i Norge eller utenlands. De siste årene har hun blant annet besteget Spanias høyeste fjell, vandret den kjente Rota Vicentina og tilbrakt utallige netter utendørs i Norge. Dette i tillegg til å ha besøkt spennende reisemål som Iran, Etiopia, Japan, Israel og Uganda. Grazyna har alltid noen kule prosjekter og planer på lur, og har blant annet bodd fire måneder utendørs i skogen og laget sin egen tegneserie. Når hun ikke er ute på eventyr, er Grazynas spesialitet å hjelpe Nomadens kunder med reiselitteratur og vandreguider. 

Foto og tekst: Grazyna Arent

 

Googler du ”daytrips from Lisboa” kommer Sintra raskt opp som et av de beste alternativene. Jeg ønsker å stryke Sintra fra disse listene over dagsturer, for denne byen fortjener minst to dager av din oppmerksomhet.

– Vil dere til Capuchos? Capuchos?! Virkelig? I løpet av mine tre år som sjåfør her i byen har jeg bare kjørt turister dit to ganger, forteller tuk-tuk-sjåføren George.

Vi er i Vila Sintra – sentrumet av den idylliske småbyen Sintra. Rundt oss har vi cafeer, restauranter, Portugals eldste palass samt en parkeringsplass for tuk-tuk-taxiene.

Vi hopper i baksetet, og George svinger ut. 

– Dere kjenner til J.K. Rowling? Hun tilbrakte mye tid i Lisboa. Og når hun skrev om den forbudte skogen i bøkene sine, var hun inspirert av denne skogen som omringer Capuchos, forteller George ivrig.

Vi har bestemt oss for å besøke Convent dos Capuchos, et isolert og idyllisk sted inne i skogen, 7 km fra sentrum av Sintra.  På 1500-tallet ble det bygget boliger for munker der. I dag er det en turistattraksjon. 

– Jeg skal vise dere noe, sier George. – Har dere noen tomme flasker? Spør George.

–  Nei, men vi har flasker med vann, svarer jeg.

–  Ok, tøm vannet ut, sier sjåføren vår, og svinger tuk-tuken til siden av veien.

–  Dette er Sabuga-fontenen, sier han, og peker mot den store blå fontenen vi har parkert ved. – Her kan du drikke det beste vannet i hele byen... Gå bort til den venstre springen og fyll halve flasken med vann. Så fyller du resten av flasken med vannet fra den høyre springen. Etterpå skal jeg fortelle deg hvorfor. 

Jeg gjør som han sier. 

–  Det har seg nemlig slik at den venstre springen representerer feminitet. Den høyre maskulinitet. Ved å blande vannet sammen og drikke det, gjør man seg selv mer fruktbar. Det er en legende om en kvinne som ikke kunne få barn. Hun drakk vannet og fikk tretten barn. Dessverre er det en ulykkelig historie. Hun døde da hun fødte det trettende barnet, forteller George mens han kjører oss mot Convent dos Capuchos.

Siden vi kom hit i går, har vi lagt merke til at sjåførene ofte uoppfordret stiller opp som guider. Se her, se der – la oss stoppe her, beordrer de mens de stolt forteller om ting som dukker opp langs løypen de kjører. Og det å bruke Tuk-tukene som transportmiddel er idyllisk i seg selv.. Vinden er mild, været fint. Vi kjører gjennom spennende landskap, og av og til streifer duften av eucalyptus som vokser langs veien oss.

Omsider er vi fremme. 

– Ring meg når dere er ferdige. Kanskje jeg har mulighet til å kjøre dere tilbake også.

Mens vi utforsker Capuchos, tenker jeg tilbake på noe jeg leste på nettet. Dette stedet ble betegnet som et Hobbit-landskap. De hadde rett, de som skrev det. De fleste av hyttene kan du gå inn i. Mange av dem har flere rom, og til og med trapper med flere etasjer. Men om skuldrene dine er brede, er det ikke lett å komme seg inn overalt. Du må også bøye hodet under de smale, korte døråpningene.  

Hyttene ble bygget 1560 og var i bruk i nesten 300 år. I 1834 forlot munkene stedet. 

En fornøyelsespark for turister
Er du av typen som synes turistattraksjoner er gøy, er Sintra stedet for deg. Og det denne byen har å tilby er noe spenstigere enn vanlig museer og historiske bygg der en går inn, ser og går ut. Det flere av stedene har til felles er at de minner mer om historiske fornøyelsesparker der en kan vandre rundt i spennende parker og bygg fulle av små avstikkere, trapper eller stier. Du blir en del av stedet du beveger deg rundt i.

Palacio Nacional da Pena

På toppen av en park finner vi palasset Pena som var bebodd av monarkiet fram til 1910 da den Portugisiske republikken ble etablert. I tillegg til å være en turistattraksjon, holdes det klassiske konserter og utstillinger her. Selv om du ikke går inn i bygget, finnes det mer enn nok å utforske. 

Om du ønsker en guidet tur gjennom parken og dette palasset må du sette av en hel dag til bare dette. Suvenirbutikken på stedet har mer å by på enn de vanlige suvenirene du finner overalt. Her selger for eksempel tradisjonelle klær. 

Castelo dos Mouros
Å besøke Castelo dos Mouros er som å ta en liten treningsøkt. Du beveger deg langs murene på slottet som går oppover med titalls av trappetrinn. Det ble bygget i det åttende århundre og skal være blant de beste eksemplene på arabisk arkitektur i Portugal.


Palacio Quinta da Regaleria
Tidlig det tjuende århundre ble stedet kjøpt av Antonio Carvalho Monterio. Han var en advokat som hadde blitt rik av å jobbe med gruver og kaffebønner fra Brasil. Han valgte seg ut en arkitekt som skulle bygge en gotisk inpirert hage og slott. Hagen er fylt med stier på kryss og tvers, fontener, små grotter, templer.

Landets beste sjømat
Ønsker du å ta en timeout ved kysten er ikke havet langt unna. Azenhas do Mar ligger 10 km unna sentrum av Sintra og byr på både klart vann og flott strand. Den lille havnebyen er bygget på klippen rett ved stranden. Her finner du også Azenhas restaurante som er kjent for fersk og god sjømat. I følge enkelte -  landets beste.