Zen, og kunsten å velge riktig guidebok

Å velge riktig guidebok er å velge riktig tur. Galt valg kan føre til en tur som ikke ble alt den kunne ha blitt.

Men valget er ikke alltd lett. Særlig ettersom det i dag finnes mange titler på samme destinasjon. Lonely Planet er den mest kjente, men Rough Guides har også markert seg som en sterk utfordrer. Footprint, Bradt, Insight Guides, Eyewitness, og Politiken er andre populære guidebokserier som mange har blitt godt kjent med. Men det er ofte store forskjeller mellom disse ulike utgiverne.  Å velge riktig guidebok er en kompleks prosess der valget bør overveies på bakgrunn av et regnestykke som inkluderer variabler som alder, interesser, turtype, turens lengde, hvor mye som er organisert i forkant, bokens utgivelsesdato - for å nevne noe. Derfor er det alltid best å snakke med en av våre erfarne og velinformerte ekspeditører før du gjør ditt valg – vi hjelper deg å finne den perfekte guideboken til din tur.

Lonely Planet
"Backpackernes bibel"  er ofte en sikker vinner. Men det kan faktisk være mange ulemper med å alltid velge denne fremfor andre. For det første vil det alltid være andre turister som også lar seg slavisk lede av denne og du risikerer dermed å følge samme rute som de fleste andre turister, populært kalt å havne i ”The Gringo Trail”. Den som har reist over tid og fulgt Lonely Planet-bokens anbefalinger har nok ofte opplevd å påtreffe kjente fjes fra tidligere deler av reisen - tilfeldig på gaten, hosteller, severdigheter, restauranter i nye byer eller i et naboland. Men det er ikke så tilfeldig som det virker, når alle følger samme bok. Men for all del, Lonely Planet er solid. Det er bare at Lonely Planet ikke lenger er den eneste planeten i guidebokuniverset. Det finnes nå mange gode utfordrere, og noen av disse er omtalt her.

 

Rough Guides
Oppkomlingen som har blitt Lonely Planets største konkurrent. Rough guide har markert seg som en verdig utfordrer til Lonely Planet. I tillegg til å gi deg all den grunnleggende informasjonen du også får i Lonely Planet, er Rough Guides fine av den grunn at språket er underholdende, litt bedre historie og bakgrunnsinformasjon, samt at Rough Guides er hakket hvassere på tips til ting å gjøre litt utenfor allfarvei. Er du typen som gjerne vil litt utenfor turisttråkka er nok Rough Guides mer egnet enn Lonely Planet. Mye likt som i Lonely Planet, men flere av våre ekspeditører insisterer på at Rough Guides har vært en bedre reisekompanjong enn Lonely Planet - særlig grunnet gode tips om ”skjulte perler”.

Footprint Guides
Den umiskjennelige lilla guiden er den tredje av de tre største og lengstlevende aktørene på guidebok-markedet. Sammenligninger våre ansatte har gjort på sine reiser viser at Footprint utmerker seg på visse destinasjoner: Latin-Amerika, Sri Lanka og Cuba spesielt. De har også titler som dekker utypiske geografiske utsnitt andre utgivere ikke fører – eksempelvis nordøst India eller tre byer i Umbria. I likhet med Rough Guide er Footprint opptatt av steder utenfor allfarvei og kan være et bedre valg enn Lonely Planet for den mer eventyrlsytne reiser. Footprint bruker mye tips fra lokalbefolkningen, noe som gjør at det er i Footprint-guiden er god på å finne de mest lokale kultur, mat- og utelivtipsene.

Bradt Guides
Ååå Bradt. I Nomaden elsker vi Bradt sine guidebøker. Elsker. OK, kartene er ubrukelige og det er ikke mange bilder. Men arbeidet som ligger bak teksten er ekstremt kyndig og godt håndverk gjort av erfarne skrivende globetrottere. Bradt er den ubestridte Afrika-eksperten. Bradt er også ofte den eneste guidebokserien som dekker visse land. Skal du til Bahia i Brasil, Transilvania, Vest-Afrika, Øst-Afrika (inkludert Sør-Sudan og Somaliland) er det utelukkende Bradt som kan hjelpe deg. Den er bibelen for Etiopia og en selvskreven kompanjong til ethvert -stan land. Vi føler oss trygge på å anbefale Bradt til de fleste destinasjoner, men igjen – mange steder er Bradt best, noen steder kan noe annet være bedre. Spør gjerne oss i Nomaden om råd! 

Moon
Moon er USAs svar på Lonely Planet, og serien er blant de aller beste på USA og omegn, men serien har også svært gode bøker for resten av verden. Moon anbefales på Mexico, hvor de dekker mindre områder i landet godt, og South Pacific Handbook dekker med glans de fleste av stillehavsøyene.

Michelin Must Sees
Fargerik, rikt illustrert og praktisk guide som gir deg en oversikt over høydepunktene. Ideell for en 24-timers tur, weekendtur og litt lengre turer. Alle severdigheter er nøysomt gjennomgått og karaktersatt for å forsikre at tiden og pengene dine blir brukt fornuftig. Fargeinndelte kapitler gjør boken lett tilgjengelig. Boken gir deg en bredt utvalg av de beste hotellene, restaurantene og barneaktiviteter for ethvert budsjett. Når du har knapt med tid til reising eller planlegging hjelper Michelin Must Sees med å gjøre alt!

Michelin Green Guide
På engelsk. Den klassiske reisehåndboka for deg med bil og lyst til å se deg om. «NAF-boka» for diverse europeiske og land samt populære turistmål kloden rundt. Disse guidebøkene gir deg nødvendig informasjon om hvordan du kommer deg rundt, lister opp aktuelle overnattings- og spisesteder, og gir informasjon om sights det kan være verd å få med seg. Illustrerte, i farger og med diverse oversikts- og bykart.

Insight Guides
– Dette er guidebokserien for kultur- og historieinteresserte. Rikt illustrert, detaljerte severdighetsbeskrivelser og spekket med nyttig informasjon. Disse elementene gjør at Insight Guides ofte er populære blant reisende over fylte førti. I Insight sine guider kan man virkelig dykke ned i materien og boken er derfor like fin å lese både før, etter og under turen. MEN; Informasjon om hotell, transport og uteliv kan være begrenset i Insight sine guider. Og de få overnattingstipsene som eventuelt er inkludert ligger ofte i en litt høyere prisklasse. Dette er boken for den som liker å lære mye om historie, kultur, arkitektur, kunst og den type ting, og som gjerne har mye av det praktiske av overnatting og transport på stell før reisen.

Eyewitness
Mye form og enda mer innhold! Bøkene er kjent for å være svært visuelle, med mange bilder og glossy papir som gjør dem inspirerende å planlegge etter. Inneholder også 3D-illustrasjoner av områder og viktige severdigheter med god informasjon og historie bak viktige elementer. Dette er en av de mest suksessfylte guidebok-seriene det siste tiåret. Brukere av denne boka setter stor pris på forslagene til gåturer, og boka gir også rikelig med informasjon til forberedelser av reisen. Særlig god på storbyer! Bøkene er på engelsk.

Politiken
Den danske guidebokserien, som ofte finnes oversatt til norsk av Aschehoug, er litt i samme klasse som Insight Guides, men i mer komprimert form. Denne skal få plass i jakkelomma og gi deg både god bakgrunnsinfo og praktisk info. Populær blant modne reisende grunnet fokuset på historie og kultur, men den er en fin og hendig lefse som passer til enhver reisende som bare trenger ”akkurat nok” info. I enkelte tidligere utgaver har visstnok Politiken inkludert informasjon om bordeller i guidebøkene, men det insisterer de nå på at de har sluttet med. 

Wallpaper
Wallpaper guide er en byguide i lommeformat. Den er kortfattet og tydelig. Passer forretningsfolk og helgeturisten som er spesielt interessert i kunst og arkitektur. Tommelfingerindex på gode restauranter, kafeer, hoteller, trenings-fasiliteter og severdigheter.

Berlitz
Hele verden rett i lomma! Berlitz-guidene er verdens mest solgte lommeguider. De er fullpakket med den mest essensielle informasjonen du trenger for å få mest mulig ut av oppholdet. Her får du oversikt over hva som er verdt å se og gjøre i byen eller landet du er i. Du finner også nyttige reisetips og praktiske råd om transport, hoteller og restauranter. Det hendige formatet gjør at boken passer perfekt i en jakkelomme.

Rother Walking Guide
Rother har omkring noen titalls vandreguider tilgjengelig på engelsk. Guidebøkene består av detaljerte rutebeskrivelser, små kart og tips til hvordan man kan kombinere vandring med severdigheter, overnatting og offentlig transport. Kartene er i farger med forskjellig skala og kartografi. Rother presenterer vandreruter som varierer fra korte dagsturer til lengre fjellturer. Vanskelighetsgraden på rutene er godt indikert med anbefalinger for hvem turene kan egne seg for, etter fysisk evne og interesse. Her finner både den seriøse fjellgeita og mindre erfarende fjellinteresserte perfekte ruter. Bøkene er små nok til å få plass i lomma, og gode nok til å ta guide deg hvor som helst.

Cicerone Guide
Cicerone er en inspirerende og pålitelig aktivitetsguideserie. Inneholder mange detljerte kart og fine foto. Guidene er skrevet av friluftsfolk for friluftsfolk.

Gatelangs
Liten hendig bok som baserer seg på utbrettskart. Byen er delt opp i områder og hvert område presenteres med severdigheter, noen cafe- og restaurantforslag, samt et detaljert utbrettskart. Veldig kjekk for en storbytur der du skal rusle Gatelangs!

Odyssey
Odyssey ble stiftet i Hong Kong i 1979, og var den første forlaget til å publisere engelskspråklige guider til Kina. I dag spesialiserer de seg på guider til Silkeveien, Kina og Sentral-Asia. Men de dekker også andre destinasjoner som Afghanistan, Egypt, Kamchatka, Angkor, New Zealand og Australia. Odyssey reiseguider skiller seg fra andre guidebøker med stort fokus på historie og kultur i de landene de dekker. Bøkene er alltid godt skrevet og fulle av detaljert kulturell informasjon som normalt ikke er inkludert andre guideserier. Odyssey reiseguider vil at leseren skal få en fyldigere og ekte forståelse av et mål. Bøkene er rettet mot high-end delen av markedet, og dekker ofte destinasjoner utenfor allfarvei. De er også vakkert illustrert med bilder, kart, litterære utdrag og arkivmateriale. Odyssey guidene inneholder vanligvis 30% bilder, kart og illustrasjoner i tillegg til essays av ledende eksperter på tema som strekker seg fra litteratur til dyreliv, geologi til arkitektur. Odysseys lesere er reisende og forretningsfolk som vil ha mer enn en praktisk reisehåndbok. I ordene til National Geographic Traveller: "Hvis du er heldig nok til å finne en Odyssey guide til hvor du skal, grip den!"

Culture Shock

Full innsikt i en fremmed kultur tar det lang tid å få, men Culture Shock-guidene hjelper deg et godt stykke på veien. Med rikelig visdom om språklig egenart, etikette og de riktige (og gale) gestene. Som et eksempel kan nevnes at det i Culture Shock! Norway står om egenartede norskheter som Jantelov, lutefisk og matpakke. De er altså en kulturguide som konsentrerer seg om de sosiale og samfunnsmessige aspektene. Skal du flytte til et utland for en lengre periode anbefales du på det sterkeste å ta med landets Culture Shock på flyttelasset!

Time Out Guide
Fra utgiverne av det kjente Londonbaserte ukemagasinet «Time Out» kommer disse glimrende storbyguidene. Logisk oppbygget, med en passelig mengde bilder, faktabokser og utfyllende lister over alt fra museer til nattklubber. Guidene skrives av mennesker som faktisk bor på stedet over lengre tid, og kan dermed gi tips som de vanlige guidebøkene mangler. Egne seksjoner for ekskursjoner, barn, musikk mm. Gode kart bakerst. Anbefales på det varmeste!

Trailblazer
Trailblazer tilbyr en rekke titler som vekker eventyreren i deg og inspirerer til en reise utenom det vanlige. Forlaget ble startet på
begynnelsen av 90-tallet av Bryn Thomas, tidligere Lonely Planet
forfatter.Bøkene er sjarmerende og detaljrike som konsentrerer seg om reiser man gjør sakte. De forteller deg hvordan du får det, hva du skal pakke og hva du skal lese før du går. Det er omfattende bakgrunnsinformasjon om historie, klima, mat og mennesker. Detaljerte seksjoner er inkludert på miljøet, spesielt i trekking-guidene som har et Minimum Impact Trekking
kapittel. Trailblazer mener også at en god guidebok må ha gode kart, spesielt tilpasset leserens behov. For turgåing og trekkingguider lager Trailblazer sine egne kart god målestokk og tar med nyttig informasjon man vanligvis ikke finner på kart. Nomaden synes at disse kartene er svært gode å gå etter (og de treffer svært godt på beregnet tid for vandringen i det aktuelle terrenget).

Serien har et ønske om å gjøre reisen bedre, både for deg, miljøet ogfor de lokale innbyggerne du møter på din vei. 

Landscape Guide
Disse små blå vandreguidene i lommeformat , fra utgiverne av den
populære vandreguideserien Sunflower Landscapes, har blitt en favoritt blant ferierende med utflukter og natur på programmet. Vinner jevnlig tester i sammenlikninger med andre fottur-guider. Bøkene er rikt illustrerte og inneholder turbeskrivelser og informasjon om restauranter og spisesteder du passerer (eller stanser opp på) på din vei. Etter hver resaturantanbefaling står en oppskrift som du kan  tilberede selv underveis eller når du kommer hjem igjen!

Inneholder kart i målestokk 1:50.000/1:75.000, ruteforslag og hendige tips for fotturister - og for de som vil komme seg rundt ved hjelp av bil eller sykkel.

Cycline Guide
Cycline Guide kombinerer sykkelguider og kart i spiralinbinding slik at du enkelt kan brette deg frem til riktig side og sykle etter kartet. Det fleste er tyskspråklige, men enkelte utgivelser finnes også på engelsk eller dansk. Guiden utgis av Estebauer som er et Østerriksk forlag som spesialiserer seg på sykkelkart og sykkel- og vandreguider.