6 fotturer på Tenerife
Med fjellstøvlene i sekken, setter jeg kursen sydover. Jeg ønsker å se hva naturen på Tenerife har å by på.
- Det var skikkelig ille før, sier guiden min. Folk bestilte all inclusive- opphold og forlot aldri hotellene. Hvorfor skulle de gå til havet? De hadde jo et basseng på hotellet, ler han.
Siden den gang har turistnæringen vokst. Dagen i forveien, spaserte jeg langs den sørvestlige kystlinjen. Jeg var omringet av hvite hoteller på rekke og rad, spisesteder og barer som byr på øl til en euro og fargerike drinker. I bakgrunnen hørte jeg dance-remixer av 80-talls slagere. Jeg passerte en minigolfbane og slo av en prat med en servitør som har byttet ut morsmålet sitt med spansk. De som jobber her kommer fra alle verdens steder – bortsett fra Tenerife. Barerne er irske, spisestedene britiske - selv enkelte av strendene er ikke herifra. Sanden er importert fra Sahara. En rekke nasjonaliteter har sammen skapt et ferieparadis – ideelt for dem som ønsker å lene seg tilbake i den evigvarende sommervarmen.
Men jeg er ikke en av dem. For ti år siden begynte den spanske regjeringen å satse på Tenerife som en naturdestinasjon for de turglade. Det er dette jeg skal utforske den neste uka.
Pico el Teide
Vanskelighetsgrad: Svært krevende
Lengde: 10 km
Det finnes ulike måter å gå Teide på. Løypa kan deles i to etapper. De første åtte kilometerne kan alle gå. Man kan også ta gondolen opp dersom man har lyst å nyte utsikten uten anstrengelser. Ønsker man å fortsette videre, må man ha søkt om tillatelse til dette. Dette må gjøres i god tid i forveien. Husk å ha med deg passet ditt på denne turen – det kreves for den siste etappen.
Det er mye fint å se de første åtte kilometerne, men jeg valgte å gå helt til topps og anbefaler dette videre. Toppen regnes som Spanias og Atlanterhavets høyeste punkt, og det er uten tvil her det mest spennende landskapet er.
Tenerife Royal Path
Vanskelighetsgrad: Enkel
Lengde: Under én mil
Turen starter ved Santiago del Teide og strekker seg fire kilometer der det hovedsakelig går i nedoverbakke og flatmark. Hele veien er man omringet av alle de spennende vekstene Tenerife har å by på; mandeltrær, agave, diverse typer kaktus, og mye annet. Underveis passerer man gårder og bananplantasjer. Bananen har helt siden 1890 vært Tenerifes største eksportvare, så det ser man mye av når man reiser rundt på øya.
Ifoches Barrancos
Vanskelighetsgrad: Enkel
Lengde: 12 km
For å komme frem kjører vi gjennom en fjellbygd som har en helt annen struktur enn de mer turistifiserte områdene. Små firkantede hus boltrer seg i høyden langs den smale, svingete veien. Turen er avslappende og byr på både spennende skogsvandring og spektakulære utsikter. Det er ingen andre turister å se, der jeg subber rundt i en god kombinasjon av grannåler, enorme kongler og harebæsj. Haren er derimot heller ikke å se da den har lært seg at mennesker bør unngås. På Tenerife er harekjøtt tradisjonell kost. På vei tilbake går vi gjennom et frodig område med mange kaktuser. Jeg plukker med meg litt kaktusfrukt som jeg senere nyter sammen med naturell yoghurt og peanøttsmør.
Teno Massif and Enchanted Forest
Vanskelighetsgrad: Noe krevende
Lengde: 15 km
De spektakulære utsiktene og varierte landskapet denne turen byr på gjør at den havner blant mine favoritturer her på øya. Første etappe av turen er som en berg- og dalbane til fots – opp og ned grønne åser. Deretter går vi gjennom gammel en gammel regnskog og til sist langs bratte fjellsider med magisk utsikt. Jeg møter norske Sandra som forteller at det er den eneste fjellturen hun går på Tenerife.
The Guimar Valley
Vanskelighetsgrad: Krevende
Svære fjellsider på begge sider, breie stier og spektakulære utsikter. Jeg vasser oppover et tykt lag av grannåler. Etter både litt klatring og kryping, har jeg nådd toppen. Jeg speider utover Anaga-regionen og øyas sørlige kyst. Utsikten er enestående.
Anaga Mountains
Dette er en av Tenerifes høydepunkter og den eneste fjelldestinasjonen som ligger nord på øya. Både i starten og mot slutten av løypa, passerer jeg lokale bønder som hilser hyggelig. Firfislene er å høre overalt, men umulige å spotte. Bakkene her er bratte og utsiktene flotte. Som Teno og Teide, regnes Anaga-fjellene for å passe enhver naturglad vandrer.
Hva slags utstyr og klær kreves?
Toppturen på Teide skiller seg klarest ut da den krever mest av utstyret ditt. Jeg gikk hele turen i en t-skjorte i ull og tynne ullsokker. Både t-skjorten og sokkene transporterer fukt, og er dermed god å ha på seg både når du er varm og kjølig. Selv om det for meg holdt med t-skjorte hele turen, ble jeg nødt til å finne frem både lue og skjerf for noen av etappene. Jeg hadde også pakket med meg en varm genser, votter og vindjakke, for det kan bli kaldt på toppen. Utover det vil jeg anbefale solide sko med gode såler, samt et par vandrestaver.
Samtlige av de andre turene er ikke like krevende. Man er ikke oppe i den samme høyden som på Teide, og trenger ikke forholde seg til den voldsomme temperaturendringer. Det er likevel smart å pakke med seg en vindjakke som tåler en skur, men jeg vil ikke tro at du får behov for verken lue, skjerf eller votter på disse turene.
Kunsten å drikke riktig på tur, er å drikke ofte og lite. Derfor er det kjekt med en vannblære i sekken. Slangen fra vannblæren, lar deg drikke vann uten å måtte stoppe opp og dra ut vannflasken for å drikke.